Περιμέναμε τους νέους επεξεργαστές ZEN, που θα κατασκευάζονται με μέθοδο 14nm FinFET κάποια στιγμή μέσα στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά τελικά η AMD αποφάσισε να τους καθυστερήσει για τις αρχές της νέας χρονιάς.

Σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε και όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, περίπου ένα... τετράγωνο πιο μακριά από εκεί που πραγματοποιείται το Intel Developer Forum, η AMD μοιράστηκε κάποιες νέες πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική με δημοσιογράφους, ενώ πραγματοποίησε και επίδειξη των δυνατοτήτων του επεξεργαστή ZEN.

 

Για παράδειγμα, στο multithreaded rendering benchmark Blender, ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής Summit Ridge (αρχιτεκτονικής ZEN) με SMT (8-core/ 16-thread) κατάφερε να ξεπεράσει σε επίδοση (κατά μισό δευτερόλεπτο) έναν Broadwell-E επεξεργαστή (επίσης 8-core/ 16-thread) με ακριβώς όμοια συχνότητα λειτουργίας, στα 3,0GHz (σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν ο Intel Core i7-6900K υπο-χρονισμένος).

 

gallery_286955_3253_165540.png

 

gallery_286955_3253_157068.png

 

Η AMD επίσης πραγματοποίησε επίδειξη ενός συστήματος με τον ίδιο επεξεργαστή και σε συνδυασμό με την R9 Fury Χ που έτρεχε το Deus Ex: Mankind Divided σε ανάλυση 4K με ομαλά frame rates. Η AMD επίσης πραγματοποίησε επίδειξη και ενός dual-CPU server με Windows, που χρησιμοποιούσε τον 32-core/ 64-threads επιχειρησιακής κλάσης επεξεργαστή ZΕΝ με την κωδική ονομασία “Naples”.

 

gallery_286955_3253_132658.png

 

Όπως είναι γνωστό, στην αρχιτεκτονική ZEN, η AMD αξιοποιεί τα οφέλη του Simultaneous Multi-Threading (SMT) και τα νέα μοντέλα θα διαθέτουν επανασχεδιασμένη ιεραρχία λανθάνουσας μνήμης (cache), με 8MB L3 cache, βελτιστοποιημένη μονάδα pre-fetching, μεγάλη ενοποιημένη cache L2 και ξεχωριστές χαμηλής υστέρησης caches πρώτου επιπέδου (Level 1) για εντολές και δεδομένα. Από τους επεξεργαστές Excavator στους ZEN, περιμένουμε αύξηση στην απόδοση IPC (Instruction-per clock) κατά 40%.

 

gallery_286955_3253_57585.png

 

Να αναφέρουμε ότι οι νέοι επεξεργαστές Summit Bridge θα κάνουν χρήση ενός νέου socket, του AM4 με την νέα πλατφόρμα να υποστηρίζει DDR4 RAM. Οι νέοι επεξεργαστές στην consumer αγορά αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ενώ οι επιχειρησιακής κλάσης (Naples) μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε κάποιο laptop που θα βασίζεται σε επεξεργαστή ZEN, θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

 

“Θα εστιάσουμε στις υψηλής απόδοσης CPUs και GPUs” δήλωσε η CEO της AMD, Lisa Sue στην εκδήλωση ενώ ο CTO της εταιρείας, Mark Papermaster είπε ότι “Πρέπει να είμαστε ταχύτεροι, πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και δημιουργικοί, γιατί είμαστε ο μικρότερος παίκτης από τους δύο”. Για να δούμε...

 

gallery_286955_3253_92927.png

 

 

Link.png Site: Engadget