Η ASUS «πειραματίζεται» με τους φορητούς υπολογιστές με δύο οθόνες εδώ και χρόνια και το φετινό Zenbook DUO (2024) δείχνει να είναι η πλέον ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση της.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά εντυπωσιακό φορητό υπολογιστή που σχεδιάστηκε σχεδόν για κάθε εργασία καθώς και για ψυχαγωγία -ναι, ακόμα και για gaming με μερικούς συμβιβασμούς στα γραφικά. Το στοιχείο του ωστόσο είναι οι επαγγελματικές εφαρμογές και το «multitasking» και ο στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα σας. Ο υπολογιστής αποτελείται από δύο ξεχωριστά στοιχεία: την κεντρική μονάδα με τις δύο οθόνες και ένα αποσπώμενο πληκτρολόγιο Bluetooth. 

Ο υπολογιστής Zenbook DUO είναι κατασκευασμένος από κράμα μαγνησίου-αλουμινίου (ανακυκλωμένα υλικά σε ποσοστό 90%) και διαθέτει δύο οθόνες αφής ASUS Lumina OLED 14” ανάλυσης 3Κ (2.880 x 1.800 pixels) με αναλογία πλευρών 16:10 και υποστήριξη ρυθμού ανανέωσης 120Hz. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει διπλάσια επιφάνεια εργασίας -19,8 ιντσών- από τους τυπικούς υπολογιστές. Οι δύο οθόνες επιδεικνύουν χρόνο απόκρισης 0,2ms, αντίθεση 1.000.000:1 και η πιστότητα χρώματος έχει αξιολογηθεί με Delta E<1. Η μέγιστη φωτεινότητα τους φτάνει τα 550 nits.

Ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τη λειτουργία του υπολογιστή στις ιδιαίτερες προτιμήσεις και ανάγκες του, αξιοποιώντας διάφορες λειτουργίες, με το πληκτρολόγιο ErgoSense πάνω από τη μία οθόνη για κλασική λειτουργία, μπροστά από τις δύο οθόνες και με τη βάση (kickstand) σε πλήρη έκταση, με τις δύο οθόνες σε αντικατοπτρισμό, τη μία πάνω από την άλλη ή σε κάθετη θέση ώστε η μία να βρίσκεται δίπλα στην άλλη κ.ά.

IMG_9054.jpg

Στην ουσία, είναι σαν να έχετε έναν φορητό υπολογιστή και μία δεύτερη οθόνη πάντα μαζί σας, όπου και αν βρίσκεστε. Χάρη επίσης στην υποστήριξη 4096 επιπέδων πίεσης με το ASUS Pen 2.0 (πωλείται ξεχωριστά) μπορείτε να σχεδιάσετε, να σκιτσάρετε ή να ζωγραφίσετε με εξαιρετική ακρίβεια. Άλλωστε το συγκεκριμένο laptop δεν αφήνει τους δημιουργούς εκτός από τις ομάδες χρηστών στους οποίους απευθύνεται.

Όσον αφορά το «εσωτερικό», βρίσκουμε τους τελευταίους επεξεργαστές για φορητές συσκευές της Intel, Core Ultra -ακόμα και τον 16x πυρήνων και 22x νημάτων Intel Core Ultra 9 185H που υποστηρίζει συχνότητες λειτουργίας έως 5,1GHz και ενσωματώνει γραφικά Intel Arc Xe-LPG με 8x Xe-cores και υποστήριξη ray tracing- σε συνδυασμό με έως 32GB μνήμης LPDDR5x και PCIe 4.0 SSD χωρητικότητας έως και 2TB. Υποστηρίζει WiFi 6E, Thunderbolt 4/ USB-C, USB-A, HDMI, Bluetooth 5.3, mini-jack 3,5mm για ακουστικά και διαθέτει μπαταρία 75Wh που του χαρίζει αυτονομία έως και 8 ωρών. Επίσης, υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση και επομένως δεν χρειάζονται περισσότερα από 49 λεπτά για να φορτιστεί από το 0% στο 60%. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το Zenbook DUO διαθέτει πιστοποίηση Intel EVO και επομένως πληροί τα υψηλότερα πρότυπα απόδοσης, αυτονομίας και συνδεσιμότητας της Intel για επαγγελματική χρήση. Να αναφέρουμε ότι το σύστημα ήχου έχει επιμεληθεί η εταιρεία Harman-Kardon και υποστηρίζει Dolby Atmos.

Φυσικά τρέχει Windows 11 και συνοδεύεται από διάφορες λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Για παράδειγμα, η ενσωματωμένη κάμερα ASUS AiSense ανιχνεύει την παρουσία του χρήστη μπροστά από την οθόνη και προσαρμόζει αναλόγως τη φωτεινότητα ή την αντίθεση για να βελτιστοποιήσει την ποιότητα του βίντεο ενώ τα μικρόφωνα υποστηρίζουν ακύρωση περιβαλλοντικού θορύβου με τη χρήση AI ώστε να ακούγεστε τέλεια στις βιντεοκλήσεις. Το ASUS Zenbook DUO επίσης πληροί τις στρατιωτικές προδιαγραφές MIL-STD-810H και επομένως είναι ανθεκτικός σε κραδασμούς, χτυπήματα κατά τη καθημερινή χρήση κ.ά.     

Η ASUS δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την ημερομηνία διάθεσης ωστόσο μάθαμε ότι το οι τιμές του Zenbook DUO θα ξεκινούν στην Ευρώπη από τα €2099,99.

  • Like 2