Η ASUS δεν πρόκειται να αφήσει εταιρείες όπως τη Logitech ή τη Valve να κυριαρχήσουν στην αγορά των φορητών κονσολών για PC παιχνίδια.

ετά από μια ανακοίνωση την 1η Απριλίου που προκάλεσε σκεπτικισμό εξαιτίας της ημέρας, η ASUS επιβεβαίωσε ότι κατασκευάζει τη δική της φορητή παιχνιδοκονσό.α, το ROG Ally. Αν και για την ώρα η εταιρεία δεν μοιράζεται πολλές λεπτομέρειες, σημειώνει ότι το σύστημα θα τρέχει Windows 11 και θα χρησιμοποιεί ένα προσαρμοσμένο chip AMD Ryzen. Από τα εντυπωσιακά του στοιχεία θα είναι η δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικής GPU, απογειώνοντας έτσι τις επιδόσεις.

Σύμφωνα με το YouTube κανάλι Dave 2D, το ROG Ally διαθέτει οθόνη αφής 7 ιντσών, με αναλογία 16:9, ανάλυση 1080p και ρυθμό ανανέωσης 120Hz σε αντίθεση με το πάνελ 16:10 του Steam Deck που διαθέτει ανάλυση 800p και ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. Παρόλα αυτά, η φορητή συσκευή της ASUS είναι στενότερη, λεπτότερη και ελαφρύτερη από την πρόταση της Valve. Φυσικά το ερώτημα είναι αν τα πολύ καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά ισοδυναμούν και με μικρότερη αυτονομία, κάτι που για την ώρα δεν είναι σαφές αφού η ASUS δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα σχετικά στοιχεία.

Η εταιρεία δεν έχει μοιραστεί ακόμα την τιμή του ROG Ally ή έστω πότε θα πρέπει να το περιμένουμε στην αγορά. Ωστόσο τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν σε μια waiting list προκειμένου να ενημερωθούν για την έναρξη των προπαραγγελιών στο Best Buy. 

Το αν το ROG Ally θα τα πάει καλά ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή και την απόδοσή του σε σχέση με το Steam Deck του οποίου το κόστος ξεκινάει από τα 399 δολάρια. Υπάρχουν ακόμα στην αγορά των φορητών συσκευών προτάσεις υψηλότερων προδιαγραφών, όπως το Ayaneo 2 των 850 δολαρίων με περιορισμένη διαθεσιμότητα όμως. Όπως υποδηλώνει το πρώιμο μάρκετινγκ της ASUS, το Ally έρχεται με ισχυρά πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με το Steam Deck, το οποίο επισήμως περιορίζεται στην εκτέλεση παιχνιδιών της βιβλιοθήκης Steam, το Ally μπορεί θεωρητικά να εκτελέσει σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να «σηκώσει» το hardware του. Και ενώ μάρκες όπως η Ayaneo και η Logitech είναι σχετικά μικρές, η ASUS είναι ένα μεγάλο όνομα, κάτι που πιθανόν μεταφράζεται σε πιο άνετη διαθεσιμότητα όταν φτάσει στην αγορά.