Καθώς οι ελλείψεις στην παραγωγή ημιαγωγών (chips κάθε είδους, από επεξεργαστές για υπολογιστές, κάρτες γραφικών και chips για αυτοκίνητα μέχρι chips για οικιακές συσκευές κ.ά.) εξακολουθούν να επηρεάζουν τους τεχνολογικούς γίγαντες, υπάρχουν αμέτρητες μικρότερες βιομηχανίες που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μία από αυτές είναι και η βιομηχανία των εκτυπωτών. Τώρα, μία δημοφιλής εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε μία αρκετά «επιθετική» ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει μερικούς ενώ θα ικανοποιήσει άλλους.

Αδυνατώντας να προμηθευτεί επαρκή αριθμό chips, η εταιρεία Canon αναγκάστηκε να ξεκινήσει την πώληση μελανιών/ μελανοδοχείων που δεν ενσωματώνουν το DRM (Digital Rights Management) chip ή αν θέλετε το βασικό στοιχείο προστασίας που απαγορεύει ή αποθαρρύνει τη χρήση μελανιών τρίτων κατασκευαστών, γνωστών και ως «συμβατών». Χωρίς λοιπόν αυτή την ετικέτα προστασίας, τα επίσημα «μελάνια» της εταιρείας που διατέθηκαν στην αγορά έπαψαν να αναγνωρίζονται ως «νόμιμα» από τους ίδιους τους εκτυπωτές της εταιρείας, με αποτέλεσμα να απεικονίζουν ένα μήνυμα σφάλματος που λέει στους κατόχους των εκτυπωτών ότι το μελάνι που εγκατέστησαν στον εκτυπωτή τους δεν αναγνωρίζεται!

Αν και η εταιρεία δεν απαγορεύει τη χρήση μελανιών τρίτων κατασκευαστών, εντούτοις το ενοχλητικό μήνυμα σφάλματος εμφανιζόταν μόνο όταν κάποιος χρήστης εκτυπωτή Canon χρησιμοποιούσε μελάνι τρίτου κατασκευαστή. Τώρα, εμφανίζεται και όταν χρησιμοποιούνται επίσημα μελάνια της εταιρείας!

Το μήνυμα λάθους ανέφερε πρώτος στο Twitter ο χρήστης @mariowitte ο οποίος έκανε γνωστό ότι πελάτες της εταιρείας λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Canon με οδηγίες για το πως να παρακάμψουν τα μηνύματα σφάλματος που σχετίζονται με συμβατά αναλώσιμα και την τεχνολογία DRM.

Η Canon επισημαίνει επίσης ότι η ποιότητα της εκτύπωσης των μελανιών της χωρίς προστασία παραμένει αναλλοίωτη και στα ίδια γνωστά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, αναφέρει, ότι τα επίπεδα μελανιού ή toner μπορεί να μην απεικονίζονται σωστά με αποτέλεσμα από το 100% να πέφτουν στο 0% χωρίς προειδοποίηση στην περίπτωση που το αναλώσιμο αδειάσει. Φυσικά, αυτή η πολιτική της Canon αναμένεται να αλλάξει και πάλι μόλις επανέλθει η αγορά των ημιαγωγών στην φυσιολογική της κατάσταση.

  • Sad 3