Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Canonical, το XPS 13 Developer Edition της Dell είναι το πρώτο laptop που είναι πιστοποιημένο για την Ubuntu 22.04 LTS έκδοση του Linux.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο, όταν θα ξεκινήσει και η πώληση του, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να το αποκτήσουν με προ-εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση της διανομής Ubuntu. Όσοι χρήστες επίσης έχουν ήδη στα χέρια τους το μοντέλο Dell XPS 13 Plus με Windows 11, μπορούν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν την έκδοση Ubuntu 22.04 LTS και θα έχουν την ίδια hardware-optimized εμπειρία.

Η πιστοποίηση Ubuntu σημαίνει ότι όλα τα εξαρτήματα και το hardware του υπολογιστή θα «λειτουργούν όπως αναμενόταν» ενώ η «κατάληξη» LTS (Long-Term Support) σημαίνει ότι θα υποστηρίζεται για τουλάχιστον 10 χρόνια με συντήρηση βασικού πακέτου (Base Package) και ενημερώσεις ασφαλείας. Ο υπολογιστής επίσης περιλαμβάνει λογισμικό και drivers διαφορετικούς από την τυπική διανομή της Canonical όπου χρειαζόταν και είναι εγκατεστημένη στην βέλτιστη διαμόρφωση.

XPS13U_2.jpg

Η διανομή Ubuntu 22.04 περιλαμβάνει επίσης μία νέα έκδοση του desktop περιβάλλοντος εργασίας Gnome 42, το οποίο προσφέρει ενισχυμένη απόδοση με triple-buffering και βελτιωμένες ρυθμίσεις διαχείρισης της ενέργειας. Περιλαμβάνει επίσης νέες διατάξεις όσον αφορά τον χώρο εργασίας, υποστηρίζει νέα touchpad gestures και διάφορες επιλογές εξατομίκευσης συμπεριλαμβανομένου ενός cross-desktop dark style.

Η Dell προσφέρει φορητούς υπολογιστές XPS 13 με Linux εδώ και αρκετά χρόνια. Η παράδοση ξεκίνησε με τον φορητό υπολογιστή «Project Sputnik», ο οποίος επίσης βασιζόταν σε διανομή Ubuntu και απευθυνόταν κατά πρώτο λόγο σε προγραμματιστές. Το σημερινό XPS 13 Plus διαθέτει όμορφη εμφάνιση με πλήκτρα touch στη θέση της γραμμής λειτουργιών και μπορεί να διαμορφωθεί με επεξεργαστή 12ης γενιάς Intel Core έως το μοντέλο Intel Core i7-1280P (14 συνολικά πυρήνες, 8 efficient και 6 performance, 28MB smart cache και συχνότητα λειτουργίας έως 4,8GHz). Το XPS 13 Developer Edition της Dell θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο με τιμή που θα ξεκινάει από τα $1.289. 

  • Like 8