To νέο drone της DJI έφτασε και στην ελληνική αγορά, με την κορυφαία εταιρεία στο χώρο των καταναλωτικών drone να εντυπωσιάζει για μια ακόμη φορά αφού το Spark δεν είναι μόνο το φθηνότερο αλλά και το μικρότερο drone που έχει κατασκευάσει ποτέ.

Με διαστάσεις μικρότερες ακόμα και από αυτές του Mavic Pro, όχι μεγαλύτερες από ένα κουτί αναψυκτικού για το κυρίως σώμα, το Spark αποτελεί την πρόταση της DJI κυρίως για όσους δεν έχουν κάποια εμπειρία χρήσης drone. Με το συγκεκριμένο μοντέλο η εταιρεία επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις λύσεις που διαθέτει, δίνοντας αυτή τη φορά έμφαση σε όσους επιθυμούν να πραγματοποιούν εύκολα και γρήγορα εντυπωσιακές λήψεις.

 

 

Για το σκοπό αυτό, το Spark είναι το πρώτο drone της DJI που ο κάτοχός του δε χρειάζεται να έχει κάποιο χειριστήριο ή smartphone για τη λειτουργία του, αφού αυτή μπορεί να γίνει ακόμα και με τα χέρια του, κάτι που δοκίμασε η εκπομπή Try Me των καταστημάτων Κωτσόβολος. Ενεργοποιώντας την αντίστοιχη λειτουργία, το Spark εντοπίζει το πρόσωπο του χειριστή του και στη συνέχεια αναγνωρίζει μια σειρά από κινήσεις που αυτός θα κάνει κυρίως με την παλάμη του. Η απογείωση αλλά και η προσγείωση μπορεί να γίνει από την παλάμη του χρήστη ενώ στη συνέχεια αντιδρά στις κινήσεις του χρήστη πηγαίνοντας πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, μπρος και πίσω, ανάλογα με τις κινήσεις που κάνει ο χρήστης με ανοιχτή παλάμη.

 

Αν και η απόκριση δεν είναι τέλεια, εντούτοις η DJI κάνει εύκολη τη λήψη εντυπωσιακών λήψεων μόλις το drone αναγνωρίσει συγκεκριμένες κινήσεις με τα χέρια. Αν κάνουμε την κίνηση του χαιρετισμού μπροστά από τους αισθητήρες του Spark τότε αυτό απομακρύνεται παίρνοντας σταδιακά ύψος, και έχοντας εμάς πάντα στο κέντρο.
Ακόμα με τη λειτουργία Activetrack το Spark μπορεί να μας ακολουθεί από συγκεκριμένο ύψος όσο περπατάμε ή κάνουμε ποδήλατο φτάνει να μην έχουμε μεγάλη ταχύτητα. Μεγάλη έμφαση δίνει η DJI στις selfies όπου σχηματίζοντας με τα δύο χέρια μας το σχήμα ενός κάδρου, το Spark κάνει αυτόματα μια λήψη έχοντας πάντα εμάς στο κέντρο του κάδρου. Τέλος αν το drone έχει απομακρυνθεί αρκετά, το μόνο που χρειάζεται να επιστρέψει κοντά σας είναι να υψώσετε ψηλά και τα δυο χέρια προκειμένου να σας εντοπίσει.

 


SPARK1.jpg

 

 

 

DJI Spark

DJI Spark

 


Πάντως με τη σύνδεση ενός smartphone, οι λειτουργίες πολλαπλασιάζονται όπως επίσης και οι εντυπωσιακές αυτόματες λήψεις. Για παράδειγμα επιλέγοντας το Circle και χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι, το Spark θα πραγματοποιήσει μια κυκλική λήψη από απόσταση και με τον χρήστη πάντα στο κέντρο. Επιλέγοντας το Dronie, το Spark ξεκινά να πετάει προς τα πίσω και να παίρνει ύψος την ίδια στιγμή, δημιουργώντας ένα πλάνο που το έχουμε δει πολλές φορές σε ταινίες. Με τη λειτουργία Rocket το Spark κάθεται από πάνω μας και κινείται κάθετα ανακτώντας ύψος σταδιακά, ενώ η λήψη Helix μας θυμίζει πλάνα από ελικόπτερο. Η λήψη των βίντεο γίνεται στην Full HD ανάλυση, με τις λήψεις των φωτογραφιών να γίνονται στα 12MP (f/2.6) ενώ το gimball που περιλαμβάνει την κάμερα, είναι 2 αξόνων. Στο εμπρόσθιο μέρος διαθέτει ακόμα αισθητήρα που αναγνωρίζει τυχόν εμπόδια στην πορεία του drone και αυτόματα σταματάει την κίνησή του για αποφυγή ατυχήματος.

 

Η αυτονομία του DJI Spark περιορίζεται στα 16 λεπτά, κάτι αναμενόμενο με βάση το μικρό μέγεθός του που έχει άμεσο αντίκτυπο και στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Οι ενδιαφερόμενοι ίσως χρειαστεί να κοιτάξουν την έκδοση Fly More Combo η οποία περιλαμβάνει στο πακέτο δεύτερη μπαταρία, ταχυφορτιστή 3 μπαταριών ταυτόχρονα, τσάντα μεταφοράς και έλικες αντικατάστασης. Το σημαντικότερο όμως εξάρτημα της συγκεκριμένης έκδοσης είναι το χειριστήριο το οποίο δίνει μεταξύ άλλων στο Spark τη δυνατότητα να πετάει ακόμα και σε απόσταση 2 χλμ, ενώ ενεργοποιεί το Sport Mode για πτήσεις με μέγιστη ταχύτητα 50χλμ/ώρα.