H Κινέζικη κατασκευάστρια DJI ανακοίνωσε δύο νέα, αναβαθμισμένα μοντέλα drones, τα Phantom 4 Pro και Inspire 2. Το πρώτο αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού Phantom 4, το οποίο έκανε ντεμπούτο στις αρχές της χρονιάς.

Το Phantom 4 (και το Mavic Pro), αν θυμάστε, διέθετε ένα ζευγάρι στερεοφωνικών αισθητήρων τοποθετημένων στο μπροστινό τμήμα του για να είναι σε θέση να αποφεύγει εμπόδια (obstacle avoidance systems). Το Phantom 4 Pro βασίζεται στο ίδιο σύστημα, ωστόσο διαθέτει ένα δεύτερο ζευγάρι στερεοσκοπικών αισθητήρων στο πίσω μέρος του (το σύστημα αποφυγής εμποδίων στα Phantom 4 και Mavic Pro λειτουργούσε μόν

 

ο όταν τα drones κινούνταν προς τα εμπρός) καθώς και δύο υπέρυθρους αισθητήρες σε κάθε πλευρά. Οι υπέρυθροι αισθητήρες έχουν εμβέλεια 7 μέτρων – αρκετά μικρότερη από την εμβέλεια των στερεοσκοπικών αισθητήρων που αγγίζει τα 30m και βρίσκονται στο εμπρόσθιο ή οπίσθιο μέρος, ωστόσο επαρκούν για να αποφεύγει το drone κλαδιά δέντρων ή φράχτες.

 

Η μπαταρία του Phantom 4 Pro έχει επίσης ελαφρώς βελτιωθεί προσφέροντας 30 λεπτά πτήσης ανά φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι ο χειριστής έχει δύο λεπτά παραπάνω στην διάθεση του. Ο αισθητήρας επίσης της κάμερας που διαθέτει είναι μεγαλύτερος, τύπου 1-inch CMOS και μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης 20 Megapixels και video ανάλυσης 4K στα 60fps. Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που προσφέρονται από το Phantom 4 – όπως το follow mode ή το tap to fly- παραμένουν διαθέσιμα μέσω του DJI Go app.

 

Μία σημαντική εξέλιξη, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα το χειριστήριο του δεν είναι προς-τα-πίσω συμβατό (backwards compatible) με παλαιότερα μοντέλα Phantom, ούτε καν με το Phantom 4 που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Τα νέο χειριστήριο έρχεται με αναβαθμισμένο ελεγκτή που χρησιμοποιεί μία ενσωματωμένη οθόνη 5,5 ιντσών Full HD αντί για το smartphone του χειριστή του. Σύμφωνα με αναφορές, είναι αρκετά φωτεινή για χρήση απευθείας στον ήλιο.

 

Το Inspire 2 από την άλλη διαθέτει περισσότερη ισχύ, και απευθύνεται κατά πρώτο λόγο σε επαγγελματίες. Το drone μπορεί να επιταχύνει στα 50mph μέσα σε 4 δευτερόλεπτα, να πιάσει ταχύτητα 67mph (ανεβαίνει με 7m/sec) και να παραμείνει σε πτήση 27 λεπτά. Οι εναλλάξιμες ψηφιακές φωτογραφικέ μηχανές Zenmuse X5S και X4S μπορούν να εγγράψουν video 5.2K χρησιμοποιώντας ένα Micro Four Thirds ή ένα μικρότερο αισθητήρα 1-inch 20 Megapixels αντίστοιχα.

 

Σε αυτή την ανάλυση, η κάμερα παράγει δεδομένα με ρυθμό 4.2Gbps και αντί να προσπαθήσει να τα στείλει όλη αυτή την πληροφορία σε κάποια κάρτα μνήμης microSD, το Inspire 2 την αποθηκεύει στο SSD που διαθέτει χρησιμοποιώντας τον δίαυλο PCIe. Το Inspire 2 είναι το ίδιο έξυπνο ή και εξυπνότερο με το Phantom 4 Pro, αφού διαθέτει ακριβώς τον ίδιο εξοπλισμό αισθητήρων, ωστόσο το σύστημα αποφυγής εμποδίων έχει πρόσθετη βοήθεια από ένα επιπλέον αισθητήρα υπερύθρων στην κορυφή του drone, ώστε να αποφεύγει ηλεκτροφόρα σύρματα, γέφυρες, κλαδιά δέντρων κατά την άνοδο κ.ά.
https://www.youtube.com/watch?v=XBHuftMcmis

 

Το καλύτερο ωστόσο χαρακτηριστικό του νέου Inspire 2 είναι ότι τώρα προσφέρει μία dedicated first person view camera για τον χειριστή του, κάτι που δεν είχε το παλαιότερο μοντέλο που διέθετε μόνο την κύρια κάμερα. Χάρη στο νέο setup, o χειριστής μπορεί να γνωρίζει τι υπάρχει μπροστά στο δρόμο του drone, ανεξάρτητα από το που στοχεύει ο καμεραμάν για παράδειγμα με την κύρια κάμερα.

 

Τα Phantom 4 Pro και Inspire 2 είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα της DJI με κόστος $1500 αν συνδυαστεί με τον standard controller και $1800 με το νέο χειριστήριο Το Inspire 2 από την άλλη είναι διαθέσιμο με τιμή από $3000 (σε combo, με το airframe, την κάμερα X5S καθώς και τα CinemaDNG και Apple ProRes Licence Key κοστίζει $6200).

 

Link.png Site: Engadget