Η εταιρεία Fujifilm ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα της φωτογραφική μηχανή X-Pro3, η οποία με την πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζει με την X-Pro2 που παρουσίασε πριν από τρία χρόνια, αφού μοιράζεται τις διαστάσεις, και το τύπου rangefinder σώμα με τον ρετρό σχεδιασμό, ωστόσο φαίνεται να θέλει να πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα για να προσφέρει μία εντονότερη τύπου «φιλμ» εμπειρία με την ψηφιακή της φωτογραφική μηχανή.

Οι mirrorless κάμερες της σειράς X-Pro χαρακτηρίζονταν πάντα ως εργαλεία για τον επαγγελματία φωτογράφο, επειδή παρέχουν πολλές χειροκίνητες ρυθμίσεις, με κουμπιά, επιλογείς και χειριστήρια και μιμούνται τον τρόπο που λειτουργούσαν οι αναλογικές φωτογραφικές μηχανές με φιλμ.

Οι φωτογραφικές μηχανές του είδους είναι αρκετά δημοφιλείς σε φωτογράφους που ασχολούνται με τη φωτογραφία δρόμου αλλά και με τα φωτογράφηση εκδηλώσεων, γάμων κ.ά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η X-Pro3 είναι μία φωτογραφική μηχανή με ρετρό εμφάνιση αλλά που μπορεί και προσφέρει φωτογραφίες HDR χωρίς να είναι απαραίτητο το post-processing όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ιστοσελίδα The Verge.

ewew.thumb.jpg.68ff8b7215572af02f72b787024299d7.jpg

Η Fujifilm λέει πως η νέα X-Pro3 έχει το πλέον ανθεκτικό σώμα, αφού έχει χρησιμοποιήσει τιτάνιο σε τμήματα του εξωτερικού περιβλήματος (άνω και κάτω «πλάκα») για εξαιρετική αντοχή αλλά παράλληλα χαμηλό βάρος, καθώς και την σκληρυντική επίστρωση Duratect για πρόσθετη ανθεκτικότητα και πολυτελές φινίρισμα.

Ένα από τα πλέον ξεχωριστά χαρακτηριστικά της –επειδή η Fujifilm δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του οπτικού σκόπευτρου- είναι ότι ο φωτογράφος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την οθόνη των 3,5 ιντσών, ανάλυσης 1,65-million dot οθόνη που βρίσκεται στο πίσω μέρος, παρά μόνο αν την «ανοίξει». Ο στόχος της Fujifilm είναι να μην υπάρχουν και πολλά πράγματα στην μηχανή που να αποσπούν την προσοχή του φωτογράφου.

Ο φωτογράφος, χάρη στο υβριδικό σκόπευτρο Advanced Hybrid Viewfinder έχει την δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ του οπτικού σκόπευτρου (OVF), που τον διατηρεί σε επαφή με το αντικείμενο που θέλει να φωτογραφήσει χωρίς χρονική υστέρηση, και το ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) που επιτρέπει τον έλεγχο της έκθεσης κατά την λήψη. Το EVF χρησιμοποιεί ένα organic-EL πάνελ 3,69-million dot με λόγο αντίθεσης πάνω από 1:5000 και φωτεινότητα 1500cd/m² ώστε να αποκαλύπτονται και οι πιο μικρές λεπτομέρειες ακόμα και στις σκιές ή στα highlights. Επίσης καλύπτει το 97% του πρότυπου sRGB για ακριβή αναπαραγωγή χρωμάτων.

dims2.jpg.8378da0dff29ccbdf3dddf310160596b.jpg

Για την παρακολούθηση θεμάτων που κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες, η εταιρεία έχει προσθέσει το χαρακτηριστικό Smoothness Priority στο EVF, όπου ένα μαύρο καρέ μεσολαβεί μεταξύ των frames με ταχύτητα περίπου 100fps για ομαλότερη απεικόνιση. Με τη λειτουργία επίσης Electronic Range Finder, ένα μικρό παράθυρο EVF εμφανίζεται εντός του OVF για την επισκόπηση διάφορων ηλεκτρονικών ρυθμίσεων.  

Η οθόνη αφής είναι LCD με διαγώνιο 3 ιντσών και ανάλυση 1,65-million dots και μπορεί να αναστραφεί κατά περίπου 180°. Όταν είναι κλειστεί, υπάρχει μία μικρή έγχρωμη οθόνη 1,28 ιντσών που απεικονίζει διάφορες ρυθμίσεις όπως την ταχύτητα του κλείστρου, το διάφραγμα και άλλες βασικές πληροφορίες ή ακόμα και την λειτουργία προσομοίωσης φιλμ που έχει επιλεχθεί.

Η νέα X-Pro3 ενσωματώνει τον αισθητήρα X-Trans CMOS 4 26,1MP και τον επεξεργαστή εικόνας X-Processor 4 που είδαμε πρώτα στις X-T3 και X-T30. Αν και η εταιρεία δεν έκανε γνωστό τον αριθμό των σημείων αυτόματης εστίασης, δήλωσε ότι το AF είναι ικανό να λειτουργήσει σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι σε -6 EV. Όσον αφορά στην ευαισθησία ISO κυμαίνεται μεταξύ 160 – 12800 (και 80-51200 expanded). Από άποψη συνδεσιμότητας διαθέτει USB-C, υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο, WiFi και Bluetooth αλλά και διπλή υποδοχή για κάρτες μνήμης SD (UHS-II).  

Όπως θα περιμένατε, η κάμερα διαθέτει ορισμένες καταπληκτικές λειτουργίες προσομοίωσης φιλμ, όπως είναι η Velvia, Eterna και Monochrome, ωστόσο η εταιρεία συμπεριέλαβε και δύο νέες, τις Classic Neg. (προσομoίωση παραδοσιακού φιλμ καθημερινής χρήσης) και Monochromatic Color (παλαιότερα γνωστό ως Black & White που δίνει την δυνατότητα στον φωτογράφο να επιλέξει από ζεστούς ή ψυχρούς τόνους και διάφορες αποχρώσεις όπως ματζέντα κ.ά). Όσον αφορά στις δυνατότητες λήψης βίντεο υποστηρίζει DCI 4K (4096 x 2160 pixels) στα 30fps και Full HD στα 120fps (max).

Η Fujifilm X-Pro3 διαθέτει στεγανοποιημένο σε 70 σημεία σώμα και μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες έως και -10°C. Θα κυκλοφορήσει σε Black, DR Black ή DR Silver με τιμές $1799 για την πρώτη έκδοση και $1999 για τις άλλες δύο (μόνο σώμα).

Engadget | The Verge