Από το 2019, η Huawei αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες την εμποδίζουν να αγοράζει ή να πωλεί προϊόντα ή υπηρεσίες σε αμερικανικές εταιρείες.

Αυτό έχει επηρεάσει την ικανότητα της κινεζική εταιρεία να παράγει και να πωλεί 5G smartphones καθώς βασίζεται σε αμερικανικούς προμηθευτές για ορισμένα από τα βασικά εξαρτήματα και το λογισμικό των μοντέλων της. Η Huawei ήταν κάποτε ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, αλλά έχει χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς λόγω των κυρώσεων.

Ωστόσο, η Huawei δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το 5G. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Huawei συνεργάζεται με έναν κινεζικό κατασκευαστή τσιπ που ονομάζεται SMIC για να παράγει τα δικά της τσιπ 5G στην Κίνα. Η SMIC είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ημιαγωγών στην Κίνα και μπορεί να παρέχει στη Huawei την παραγωγική ικανότητα που χρειάζεται για να κατασκευάσει τα δικά της 5G τσιπ χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται N+1. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο προηγμένη όσο αυτές που χρησιμοποιούνται από άλλους κατασκευαστές τσιπ, αλλά εξακολουθεί να είναι ικανή να παράγει τσιπ 5G που μπορούν να υποστηρίξουν μετάδοση δεδομένων υψηλής ταχύτητας.

Η Huawei εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη των δικών της εργαλείων αυτοματοποίησης ηλεκτρονικού σχεδιασμού (EDA), τα οποία είναι προγράμματα λογισμικού που βοηθούν στο σχεδιασμό και τη δοκιμή τσιπ. Η εταιρεία ελπίζει ότι με τη χρήση των δικών της EDA εργαλείων μπορεί να δημιουργήσει τσιπ που είναι πιο συμβατά με το δικό της hardware και software και να αποφύγει πιθανά νομικά ζητήματα με τις αμερικανικές εταιρείες που κατέχουν τα εργαλεία EDA.

Η συνεργασία της Huawei με την SMIC είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την εταιρεία και θα μπορούσε να τη βοηθήσει να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς της στην αγορά των 5G smartphones. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εταιρεία, αφού το ποσοστό απόδοσης για την κατασκευαστική διαδικασία N+1 αναμένεται να είναι κάτω από 50%, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα παραγόμενα τσιπ θα είναι ελαττωματικά. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τα 5G τσιπ της Huawei πιο ακριβά και λιγότερο αξιόπιστα από εκείνα που προέρχονται από άλλες πηγές. Επιπλέον δεν είναι σαφές εάν η Huawei μπορεί να αποκτήσει όλο το απαραίτητο software και hardware από τις ΗΠΑ για την παραγωγή των 5G τσιπ, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς ή κυρώσεις στη Huawei ή τη SMIC.

  • Like 4
  • Confused 1