Η αυξημένη ζήτηση για το chip τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει η Huawei οδήγησε την εταιρία να αλλάξει αντικείμενο σε ένα από τα εργοστάσιά της

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η Huawei θα εστιάσει στην ενίσχυση της παραγωγής του Ascend 910B, όπως ονομάζεται το chip τεχνητής νοημοσύνης της εταιρίας, σε βάρος της σειράς Mate 60, τουλάχιστον σε ένα από τα εργοστάσιά της.

Η Huawei κατασκευάζει τόσο το Ascend 910B όσο και το Kirin, που αποτελεί τη βάση των κινητών της σειράς Mate 60, στις ίδιες εγκαταστάσεις. Όμως, πηγές που φαίνεται πως γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις δήλωσαν στο Reuters ότι η εταιρία σκοπεύει πλέον να δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή του chip τεχνητής νοημοσύνης. Η ζήτηση για chip Ascend, που συμβάλουν στην εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στην εγχώρια αγορά. Καθυστερώντας την παραγωγή chip για τα Mate 60, η Huawei θα είναι σε θέση να βελτιώσει τον αριθμό αξιοποιήσιμων και πωλήσιμων chip που παράγονται από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Το Mate 60 βοήθησε τη Huawei να ξεπεράσει την Apple σε αριθμό πωλήσεων κινητών τηλεφώνων στην Κίνα μέσα στο 2023, όπως αναφέρει η South China Morning Post, οπότε φαίνεται ότι η κινεζική εταιρία ποντάρει στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για τα οικονομικά της αποτελέσματα, κίνηση η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Οι κινεζικές εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση περιζήτητων chip αυτής της κατηγορίας, όπως το H100 της Nvidia, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές chip. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τις εταιρίες που αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα να στραφούν σε εγχώριες εναλλακτικές λύσεις, όπως το Ascend 910B της Huawei.

H Κίνα επιχειρεί εδώ και καιρό να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, για την οποία τόσος λόγος γίνεται, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σχετικό μειονέκτημα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εταιρίες όπως η Baidu έχουν διαθέσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και chatbots στους χρήστες, όμως ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν στην κλίμακα του ChatGPT της OpenAI ή του Bard της Google. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε ρυθμιστικό πλαίσιο στις χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που υποχρεώνει τις εταιρίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων να περνούν από διαδικασία έγκρισης, προτού τα διαθέσουν στο κοινό.

  • Like 4