Το MateBook D 16 της Huawei παρουσιάστηκε χθες στο Dubai και εκ πρώτης όψης φαίνεται άμεσα οικείο αφού διατηρεί τον ίδιο κομψό σχεδιασμό και την ίδια οθόνη 16 ιντσών με τον προκάτοχό του.

Ωστόσο, κάτω από το κομψό σασί αλουμινίου κρύβεται μια σειρά από δελεαστικές βελτιώσεις. Αυτό που ξεχωρίζει άμεσα είναι χωρίς η αμφιβολία η IPS οθόνη των 16”, με ανάλυση 2520 x 1680, ρυθμό ανανέωσης 60Hz, καταλαμβάνοντας το 90% της εμπρόσθιας επιφάνειας εξαιτίας των ελάχιστων bezels. Η Huawei επιλέγει αναλογία διαστάσεων 16:10 κάτι που σημαίνει περισσότερο κατακόρυφο χώρο για περιήγηση σε μακροσκελή έγγραφα και λογιστικά φύλλα. Για να αυξηθεί περαιτέρω η ευελιξία, επιστρέφει το hinge των 180 μοιρών, επιτρέποντας στην οθόνη να τοποθετηθεί σε πλήρως επίπεδη θέση, κάτι βολικό για διαμοιρασμό ή χρήση γραφίδας. 

Άλλος τομέας που ξεχωρίζει στο νέο MateBook D 16 είναι η κατασκευή του, με την εταιρεία να έχει επιλέξει κράμα αλουμινίου με αμμοβολή, μεταλλικό πλαίσιο με υψηλή ποιότητα ενώ το πάχος διατηρείται στα 17 mm. Επιπλέον είναι από τα πιο εύκολα στη μεταφορά laptops 16” στην αγορά αφού το βάρος δεν ξεπερνά τα 1.7 κιλά. Το μικρότερο αποτύπωμα σίγουρα το καθιστά ευχάριστο για καθημερινή μετακίνηση ή εργασία εν κινήσει. 

Η μεγαλύτερη αλλαγή πάντως τη συναντάμε στο εσωτερικό και δεν είναι άλλη από τον επεξεργαστή 13ης γενιάς Core i9-13900H της Intel, βασισμένος στην αποδοτική υβριδική αρχιτεκτονική των 10nm+. Με 14 ισχυρούς πυρήνες (6 πυρήνες απόδοσης + 8 αποδοτικοί πυρήνες) και 20 threads, ξεκλειδώνει μια σειρά από αξιοσημείωτα κέρδη επιδόσεων σε σχέση με τον προκάτοχό του. Επιπλέον ο χρήστης θα πρέπει να περιμένει άφθονη ταχύτητα, απόκριση και επιτάχυνση των πάντων, από το coding, στο export video έως και δημιουργία 3D projects. 

image.jpeg.791754289cb0c1bb8fc8deb1ac079703.jpeg

Συνοδεύεται από επιλογές 16GB ή 32GB LPDDR5 RAM, αποθηκευτικό χώρο M.2 NVMe PCIe SSD 512GB και τα ενσωματωμένα γραφικά Intel Iris Xe. Όπως θα περίμενε κανείς, οι θερμικές ιδιότητες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση όλης αυτής της ισχύος χωρίς να περιορίζεται η CPU ή να προκαλούνται υψηλές θερμοκρασίες. Για το σκοπό αυτό, το προηγμένο σύστημα ψύξης Dual Shark Fin κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του μέσω δύο υπερμεγέθων ανεμιστήρων και άφθονου εξαερισμού θερμότητας.

Τέλος, η μπαταρία 70Wh του MateBook 16 προσφέρει σύμφωνα με τη Huawei την αυτονομία που χρειάζονται οι επαγγελματίες και οι φοιτητές όταν εργάζονται εν κινήσει. Το πληκτρολόγιο με οπίσθιο φωτισμό και το μεγάλο touchpad εξασφαλίζουν επίσης άνετη παρατεταμένη χρήση, όπως και το έξυπνο αριθμητικό πληκτρολόγιο που είναι ενσωματωμένο στη διάταξη. Βρίσκουμε ακόμα στο άνω μέρος της οθόνης και μια ενσωματωμένη κάμερα IR με AI noise cancellation, η οποία συμβάλλει στην πραγματοποίηση καθαρών κλήσεων συνδιάσκεψης.  

Το Huawei MateBook D 16 αναμένεται σύντομα και στην ελληνική αγορά με το κόστος για τη βασική έκδοση να έχει οριστεί στα 899€. 

  • Like 3