Κορυφαίοι εκπρόσωποι των έξι μεγαλύτερων Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας προειδοποιούν τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να μην χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες των Κινέζικων εταιρειών Huawei και ZTE.

Το Αμερικανικό δίκτυο CNBC αναφέρει ότι τις σχετικές δηλώσεις έκαναν οι επικεφαλής των Αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφαλείας κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας πρόσφατα. Ανάμεσα τους βρίσκονταν οι επικεφαλής των υπηρεσιών FBI, CIA και NSA καθώς και ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Ο Διευθυντής του FBI, Chris Wray δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν “βαθιά ανήσυχη για τους κινδύνους να επιτρέψει σε οποιαδήποτε εταιρεία ή οντότητα που συνδέεται με ξένες κυβερνήσεις που δεν συμμερίζεται τις αξίες των ΗΠΑ να απολαμβάνει εξουσία στα τηλεπικοινωνιακά μας δίκτυα”. Επίσης πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα παρείχε “δυνατότητα ανεπιθύμητης τροποποίησης ή κλοπής πληροφοριών και επιπλέον παρέχει την ικανότητα διεξαγωγής μη ανιχνεύσιμης κατασκοπείας”. 

Τέτοιες προειδοποιήσεις δεν είναι πάντως κάτι πρωτόγνωρο. Εδώ και αρκετό καιρό οι Αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την Huawei, η οποία ιδρύθηκε από πρώην μηχανικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας με αρκετούς Αμερικανούς πολιτικούς να τη περιγράφουν ως “επί της ουσίας ένα βραχίονα της Κινεζικής κυβέρνησης”. Οι σχετικές προειδοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί η Huawei από το να υποβάλλει προσφορές για διάφορες κρατικές συμβάσεις το 2014, και εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στη Κινέζικη εταιρεία καθώς επιχειρεί να εισέλθει στην αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών.

Παρόλο που η Huawei ξεκίνησε ως εταιρεία τηλεπικοινωνιών, κατασκευάζοντας hardware για τηλεπικοινωνιακές υποδομές και πλατφόρμες, τα smartphones της αποδείχτηκαν εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεπέρασε ακόμη και την Apple, με αποτέλεσμα να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, πίσω από τη Samsung.

Η Huawei δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει το βήμα που θα ήθελε στη κερδοφόρα Αμερικανική αγορά, και αυτό οφείλεται κατά μέρος στο γεγονός ότι αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από την Αμερικανική κυβέρνηση. Μόλις το περασμένο μήνα, η Huawei σχεδίαζε να λανσάρει τη νέα της ναυαρχίδα Mate 10 Pro στις ΗΠΑ μέσω του δικτύου καταστημάτων της AT&T, αλλά ο τηλεπικοινωνιακός φορέας αποσύρθηκε από τη συμφωνία τη τελευταία κυριολεκτικά στιγμή με τη δικαιολογία ότι ασκήθηκαν πιέσεις καπό πολιτικούς. Η σχετική απόφαση οδήγησε τον CEO της Huawei, Richard Yu να περιγράψει τη κίνηση της AT&T κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην έκθεση CES, ως μία  “μεγάλη απώλεια” για την εταιρεία του, αλλά ως μία μεγαλύτερη απώλεια για τους καταναλωτές.

Η Huawei επιμένει στην προσπάθεια της να πουλήσει τουλάχιστον τη ξεκλείδωτη έκδοση του Mate 10 Pro στην αγορά των ΗΠΑ, ωστόσο η δύσκολη αυτή προσπάθεια φαίνεται να την οδήγησε στη λήψη απελπισμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του να δελεάσει κάποιους χρήστες να γράψουν ψεύτικα reviews για το handset της.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν επί του παρόντος ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε σε κυβερνητικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν smartphones των Huawei και ZTE. Κατά την ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Richard Burr, πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε: "Σήμερα επικεντρώνομαι στη Κίνα και συγκεκριμένα σε Κινέζικης εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως οι Huawei και ZTE, οι οποίες είναι ευρέως γνωστό ότι έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τη Κινεζική κυβέρνηση".

Απαντώντας στα παραπάνω, εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στο CNBC: "Η Huawei έχει γνώση μίας σειράς δραστηριοτήτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που φαινομενικά αποσκοπούν στην αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Huawei στην Αμερικάνικη αγορά. Η Huawei χαίρει της εμπιστοσύνης κυβερνήσεων και πελατών σε 170 χώρες παγκοσμίως και δεν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο κυβερνοασφαλείας από οποιαδήποτε εταιρεία, καθώς μοιραζόμαστε κοινές παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και παραγωγικές δυνατότητες”.

The Verge