Ο CEO της Huawei, Ren Zhengfei, είναι αισιόδοξος ότι η εταιρεία μπορεί να φτάσει στον στόχο της και να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο ακόμα και χωρίς την βοήθεια της Google.

Βεβαίως, ο ίδιος θα προτιμούσε να συνεχίσει να συνεργάζεται η Huawei με την Google, ωστόσο δήλωσε ότι η Κινέζικη εταιρεία έχει προετοιμαστεί για να προχωρήσει προς τα εμπρός ακόμα και χωρίς την Google εφόσον χρειαστεί. Η εταιρεία έχει κάνει γνωστό εδώ και καιρό ότι έχει βάλει σε λειτουργία το Σχέδιο Β και ότι αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, Harmony OS, το οποίο μάλιστα ήδη αποτελεί την πλατφόρμα για τις έξυπνες τηλεοράσεις της. Αν όμως συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, από τότε που μπήκε στην μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, και απαγορευτεί η πρόσβαση της στις υπηρεσίες και στις εφαρμογές της Google, τότε ενδέχεται να δούμε το Harmony OS και στα κινητά της εταιρείας. H εταιρεία έχει το δικό της store για εφαρμογές Android, αλλά όπως είναι γνωστό, ο αριθμός τους είναι συγκριτικά πολύ μικρότερος από τις εφαρμογές που μπορεί να βρει κάποιος στο Google Play, και πολλές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο οι Κινέζοι χρήστες.

Ο Ren Zhengfei παρόλα αυτά πιστεύει ότι όχι μόνο η Huawei μπορεί να επιβιώσει, αλλά ότι είναι εφικτό να αναρριχηθεί και στην κορυφή των πωλήσεων smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο –μένει μόνο το μεγάλο εμπόδιο της Samsung αφού έχει ξεπεράσει την Apple εδώ και καιρό. Ο CEO της Huawei υποστηρίζει ότι η σκληρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδέχεται να αναγκάσει ή να ενθαρρύνει εταιρείες –εκτός των ΗΠΑ- να δεχτούν την πρόκληση και να μπουν στην διαδικασία να αναπτύξουν τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις που θα καταστήσουν περιττά τα προϊόντα Αμερικανικής προέλευσης. Παραδέχεται πάντως, ότι τουλάχιστον για την ώρα, οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα στην καινοτομία, όμως συμπληρώνει ότι είναι θέμα χρόνου να το χάσουν. Δυστυχώς για την Huawei, ο χρόνος είναι μία πολυτέλεια που η εταιρεία δεν έχει αυτή την περίοδο. Αν και δόθηκε νέα τρίμηνη άδεια στην εταιρεία, εντούτοις δεν θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες, ενώ και οι ειδικές άδειες που χορηγούνται σε Αμερικανικές εταιρείες –όπως στην Microsoft- για να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Huawei θα είναι λίγες. Για την ώρα, η Google δεν έχει λάβει την σχετική άδεια, ενώ και η εταιρεία τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.

SlashGear