Όπως είναι γνωστό, μαζί με τα νέα μοντέλα iPhone XS και XS Max αλλά και iPhone XR, η Apple ανακοίνωσε και το νέο A12 Bionic SoC, που κατασκευάζεται από την TSMC σε κλίμακα 7nm.

Η Huawei, που θέλει να κατακτήσει την αγορά των smartphones –τουλάχιστον από άποψη μεριδίου αφού τα περισσότερα κέρδη πηγαίνουν προς το Cupertino- πρόκειται να ανακοινώσει στις 16 Οκτωβρίου τα Mate 20 και Mate 20 Pro που θα εξοπλίζονται με το νέο της system-on-chip, Kirin 980. Σε μία παρουσίαση του προϊόντος σε δημοσιογράφους και εκπροσώπους εταιρειών στο Dubai, οι εκπρόσωποι της εταιρείας έδειξαν να είναι αισιόδοξοι ότι ο «επεξεργαστής» της εταιρείας θα είναι καλύτερος από τον A12 της Apple.

Η Huawei εργαζόταν πάνω στο Kirin 980 SoC για περισσότερα από τρία χρόνια, με την εταιρεία να εστιάζει εξίσου την προσοχή της στους τομείς της Ισχύος, της Αποδοτικότητας, της Ευφυίας, και της Συνδεσιμότητας. Το Kirin 980 SoC διαθέτει 6,9 δισεκατομμύρια τρανζίστορς, όσο δηλαδή κατάφερε να «στριμώξει» και η Apple στο A12 Bionic που επίσης κατασκευάζεται σε κλίμακα 7nm. Η αποδοτικότητα (power efficiency) του επεξεργαστή είναι κατά 57% καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, και 178% καλύτερη στον τομέα του επεξεργαστή γραφικών (GPU).

Η ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας νευρωνικού δικτύου ή NPU (Neural Network Processing Unit) τα καταφέρνει ακόμα καλύτερα από τη προηγούμενη, με την επεξεργασία βίντεο σε πραγματικό χρόνο και την αναγνώριση έως και 4,5 χιλιάδων εικόνων το λεπτό να βρίσκονται ανάμεσα στις δυνατότητες της.

980_dubai1.jpg.00b0fdd627f7f5dd57a4cb5cd9e4b705.jpg

Το νέο SoC της Κινέζικης εταιρείας θα είναι το πρώτο που υποστηρίζει LTE Cat. 21 και επομένως ταχύτητες download που θα αγγίζουν τα 1,4Gbps. Στα χαρτιά, το νέο Kirin 980 SoC της HiSilicon, της θυγατρικής της Huawei -όπως είχαμε δει και εμείς από κοντά στην έκθεση IFA 2018- δείχνει εντυπωσιακό στα χαρτιά, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Οκτωβρίου για να τον δοκιμάσουμε.

TechRadar

GSMArena