Αν η Ευρώπη αποτελεί οποιαδήποτε ένδειξη, οι Apple και Samsung ενδέχεται σύντομα να έχουν πρόβλημα αν οι μεγάλες Κινέζικες εταιρείες κάποτε αποκτήσουν σημαντική θέση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση της εταιρείας ερευνών αγοράς Canalys, η Huawei είδε τις πωλήσεις smartphones της στην Ευρωπαϊκή αγορά να αυξάνονται κατά 38,6% και στις 7,4 εκατομμύρια μονάδες μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Πρόκειται για μεγάλο άλμα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για εντυπωσιακή επίδοση, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η αγορά των smartphones στην Ευρωπαϊκή ήπειρο γνώρισε πτώση 6,3% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω νούμερα δεν συμπεριλαμβάνουν και τις πωλήσεις των P20 και P20 Pro που εντυπωσίασαν όταν παρουσιάστηκαν στα τέλη Μαρτίου στο Παρίσι, στην Γαλλία.

Την ίδια περίοδο, οι αποστολές της Samsung στην Ευρώπη έφτασαν τις 15 εκατομμύρια, πτώση 15% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι αποστολές των συσκευών iPhone της Apple έφτασαν τις 10 εκατομμύρια (το iPhone X ήταν το best-selling smartphone στην Ευρώπη σύμφωνα με την Canalys) σημειώνοντας πτώση 5,4% σε σύγκριση με το Q1 του 2017.

Την ώρα που η Apple συνεχίζει να σημειώνει έσοδα ρεκόρ κυρίως λόγω των υψηλού κόστους κινητών της όπως του iPhone X, τα τελευταία τρία χρόνια οι πωλήσεις της παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο. Η Samsung ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου τις ναυαρχίδες της Galaxy S9 και Galaxy S9+ αλλά σταδιακά ξεκίνησε να αφήνει την lower-end αγορά σε αναζήτηση μεγαλύτερης κερδοφορίας.   

image010.png.a2ca40d5e8e84ad2ab14e26a083f609b.png

Όμως η άνοδος της Huawei είναι εξαιρετικά σημαντική αν λάβουμε υπόψη μας ότι εισήλθε ουσιαστικά στην Ευρωπαϊκή αγορά πριν από λίγα χρόνια. Σημαντικά βήματα επίσης στην αγορά της Ευρώπης κάνει και η Xiaomi παρόλο που είναι νέα για το Ευρωπαϊκό κοινό.

Οι πάροχοι στην Ευρώπη δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να συνεργαστούν με Κινέζικες εταιρείες, όταν οι πάροχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να κλείσουν τέτοιες συμφωνίες λόγω των σχέσεων των εταιρειών με την Κινέζικη κυβέρνηση που θα μπορούσε να καταστήσει τα προϊόντα τους κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι, τουλάχιστον για την ώρα, εταιρείες όπως οι Apple και Samsung απολαμβάνουν μία ασπίδα προστασίας στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Για πόσο καιρό ακόμα όμως;

Venture Beat

  • Like 1