Εξελίξεις αναμένονται σύντομα στο φλέγον θέμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση πώλησης αμερικανικών προϊόντων σε πολλές κινεζικές εταιρείες.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα παραμένουν η ανάκληση της άδειας Android από τη Google, με τη Huawei να μη μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε μελλοντικά της smartphones, αλλά και η ντε φάκτο απαγόρευση προμήθειας εξοπλισμού της εταιρείας για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς από τους αμερικανικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Εκτός της Google σε επίπεδο λογισμικού, και αρκετές αμερικανικές εταιρείες hardware είχαν διακόψει τη συνεργασία τους με τη Huawei εξαιτίας του προεδρικού διατάγματος για λόγους εθνικής ασφάλειας. Όμως χθεσινές πληροφορίες φέρουν μερικές από αυτές να παρακάμπτουν τον περιορισμό προχωρώντας κανονικά σε αποστολές των προϊόντων τους στη Huawei. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, τρεις από αυτές τις εταιρείες είναι η Qualcomm, η Intel και η Micron οι οποίες όπως φαίνεται έχουν βρει «παραθυράκι με νομική βάση» προκειμένου να μπορούν να στέλνουν τα προϊόντα τους στη Huawei. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, η Ένωση της Αμερικανικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών, δήλωσε ότι «οι κατασκευαστές τσιπ είναι σε θέση να πουλήσουν μερικά από τα προϊόντα τους στη Huawei χωρίς να παραβιάζουν τη μαύρη λίστα εξαγωγών.»

Σημερινές πάντως πληροφορίες φέρουν τις ΗΠΑ και την Κίνα να ανακοινώνουν αυτό το Σάββατο συμφωνία ανακωχής, επιβεβαιώνοντας και χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ο οποίος ανέφερε ότι μια πιθανή συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping είναι πιθανή αυτό το σαββατοκύριακο, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής G20 που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ο Trump ανέφερε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλες σχεδόν τις κινεζικές εισαγωγές προϊόντων. Πηγές της κινεζικής εφημερίδας South Morning Post αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι αυτή θα περιλαμβάνει. Τη σημασία του έχει και το γεγονός ότι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν αλλά προγραμματισμένα δελτία τύπου από τις δύο πλευρές.

  • Like 1