Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να έχει σταματήσει να εκδίδει άδειες που επιτρέπουν στις εταιρείες της χώρας να εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη Huawei, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε την εταιρεία στον "κατάλογο οντοτήτων", καθιστώντας την μη επιλέξιμη από το να λαμβάνει εξαγωγές από τις ΗΠΑ χωρίς άδεια. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε έκτοτε άδειες σε ορισμένες εταιρείες, όπως η Qualcomm, για να προμηθεύει τη Huawei με αμερικανική τεχνολογία που δεν σχετίζεται με τα δίκτυα 5G, με την Qualcomm να προμηθεύει τη Huawei με 4G τσιπ για smartphones. Όμως η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει να επιβάλει πλήρη απαγόρευση της πώλησης αμερικανικής τεχνολογίας στην κινεζική εταιρεία, και αυτός ο διευρυμένος περιορισμός είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. 

Η αμερικανική κυβέρνηση προσθέτει εταιρείες στον κατάλογο οντοτήτων εάν πιστεύει ότι εμπλέκονται ή "ενέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμπλακούν σε δραστηριότητες αντίθετες με την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών". Στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τη Huawei ότι έχει στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση και έχει προειδοποιήσει τους συμμάχους ότι ο εξοπλισμός 5G που κατασκευάζει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία άλλων χωρών και εταιρειών. Η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί την κατηγορία. 

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί η αμερικανική κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους απαγόρευσης εάν το δημοσίευμα όντως επιβεβαιωθεί, όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να τηρεί πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα σε σύγκριση με την προκάτοχό της. Πέρυσι, εισήγαγε νέους κανόνες που απαγορεύουν την εξαγωγή ισχυρών ημιαγωγών που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για στρατιωτική χρήση, καθώς και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, στην Κίνα και τη Ρωσία. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι η Huawei, λένε οι Times, υποστηρίζει projects που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών στη χώρα της, η οποία δεν θα βασίζεται σε εισαγωγές. Ένας πρώην αξιωματούχος της CIA δήλωσε επίσης στο δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση πιθανότατα επιδιώκει να επεκτείνει την υφιστάμενη απαγόρευση εξαγωγών, επειδή η Huawei είναι μια εντελώς διαφορετική εταιρεία από όταν προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων.

Η Huawei είχε επικεντρωθεί τότε στην τεχνολογία 5G, αλλά έκτοτε άλλαξε ταχύτητα και έδωσε προτεραιότητα στις επιχειρηματικές και κυβερνητικές επιχειρήσεις της, συμπεριλαμβανομένης μιας υπηρεσίας cloud, για να επιβιώσει από την εμπορική απαγόρευση. Η προσθήκη στη μαύρη λίστα είχε τεράστιο αντίκτυπο στα έσοδα της Huawei το 2021, αλλά το στέλεχος της εταιρείας Eric Xu δήλωσε ότι ο κατασκευαστής μπόρεσε να βγει "από τη λειτουργία κρίσης" το 2022 και αναμένει να επιστρέψει στις "συνήθεις δραστηριότητες" φέτος. Μια ολική απαγόρευση θα μπορούσε κάλλιστα να επαναφέρει τη Huawei σε κατάσταση κρίσης και πιθανότατα θα επηρέαζε και τα έσοδα των προμηθευτών της στις ΗΠΑ. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου δεν επιβεβαίωσε αν έχει πραγματικά σταματήσει να εκδίδει άδειες σε αμερικανικές εταιρείες, λέγοντας στους Times ότι "αξιολογεί συνεχώς τις πολιτικές και τους κανονισμούς του". Ωστόσο μια πηγή δήλωσε στο Reuters ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στη μέση της επεξεργασίας νέων πολιτικών που θα απαγορεύουν τις αποστολές στη Huawei σε ότι αφορά εξοπλισμό «κάτω από το επίπεδο του 5G». Οι νέοι περιορισμοί φέρεται να καλύπτουν προϊόντα και εξαρτήματα που σχετίζονται με το 4G, το WiFi 6 και 7, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και το cloud και το high-performance computing.  

  • Like 3
  • Sad 1