Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απήγγειλαν στην Κινέζικη εταιρεία Huawei βαρύτατες κατηγορίες που ενδέχεται να κλιμακώσουν τις εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.

Ο γενικός εισαγγελέας Matthew Whitaker, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Kirstjen Nielsen και ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross προέβησαν στις σχετικές ανακοινώσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, με την Huawei να αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες για βιομηχανική κατασκοπεία και δεκατρείς κατηγορίες που σχετίζονται με οικονομικές απάτες, ξέπλυμα χρήματος και παραβιάσεις των Αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Εισαγγελείς στην πολιτεία της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η Huawei έκλεψε εμπορικά μυστικά από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile και ότι κατέβαλε πριμ παραγωγικότητας (μπόνους) σε όσους εργαζομένους της κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμπορικά μυστικά ή σε τεχνολογία ανταγωνιστών της. Το κατηγορητήριο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης απήγγειλε 13 κατηγορίες στην εταιρεία και σε δύο θυγατρικές της. Οι Huawei Device Co., Ltd. και Huawei Device Co. USA κατηγορούνται για σύσταση και συμμορία, για κλοπή βιομηχανικών μυστικών, για τραπεζική απάτη και για παραβίαση των Αμερικανικών κυρώσεων προχωρώντας σε συναλλαγές με το Ιράν. 

Όσον αφορά στις κατηγορίες για βιομηχανική κατασκοπεία και την κλοπή εμπορικών μυστικών, το κατηγορητήριο δηλώνει ότι το 2013, η T-Mobile έδωσε τη δυνατότητα σε μηχανικούς της Huawei να δοκιμάσουν συσκευές με τη βοήθεια του «Tappy», ενός ρομπότ που εξομοιώνει τη χρήση smartphone, στα κεντρικά της εταιρείας στο Bellevue, στην πολιτεία Washington. Όμως οι μηχανικοί της Huawei, όχι μόνο φωτογράφησαν και πήραν μετρήσεις του ρομπότ της T-Mobile αλλά έκλεψαν και εξαρτήματα για να βελτιώσουν το δικό της ρομπότ. Το 2017, ένα δικαστήριο στο Seattle σε σχετική αγωγή της T-Mobile ενάντια στην Huawei, διέταξε την Κινέζικη εταιρεία να αποζημιώσει τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με $4,8 εκατομμύρια.

Οι κατηγορίες έρχονται ενάμιση περίπου μήνα μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Meng Wanzhou κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ από τις Καναδικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιείται για παραβιάσεις των Αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Αν και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, η Meng Wanzhou αντιμετωπίζει την έκδοση της στις ΗΠΑ αφού αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για οικονομικές απάτες.

Σε κάθε περίπτωση, αν και έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα σε μία προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο εθνών, οι κατηγορίες φαίνεται πως βάζουν λάδι στη φωτιά. Η Huawei αρνείται και πάλι τις κατηγορίες σε ανακοίνωση της: "Η εταιρεία αρνείται ότι θυγατρική ή εταίρος της έχει διαπράξει οποιαδήποτε από τις ισχυριζόμενες παραβιάσεις της Αμερικανικής νομοθεσίας που απαγγέλθηκαν από τα κατηγορητήρια, δεν έχει λάβει γνώση οποιασδήποτε παράνομης πράξης της Meng Wanzhou και πιστεύει ότι τα δικαστήρια των ΗΠΑ θα φτάσουν εν τέλει στο ίδιο συμπέρασμα". Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι επιχείρησε να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε.

Η Κινεζική κυβέρνηση, η οποία υπερασπίζεται την εταιρεία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να περιορίσουν την άνοδο της βιομηχανίας τεχνολογίας της, και ζήτησε από την Washington να ανακαλέσει αμέσως το ένταλμα σύλληψης για την Meng Wanzhou.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν την αδικαιολόγητη στοχοποίηση της Huawei και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δήλωση. «Καλούμε και πάλι τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν το ένταλμα σύλληψης της Meng Wanzhou και να αποφύγουν να αιτηθούν επισήμως την έκδοση της, προκειμένου να αποφευχθεί η ολίσθηση της σε μία συνεχή πορεία λαθών».

Bloomberg

Engadget