Κάποια από τα πλέον σύγχρονα smartphones της Huawei αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα εγκατάστασης του app του γνωστού media player ανοικτού κώδικα VLC από το Google Play.

Οι προγραμματιστές της VLC ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ορισμένες από τις συσκευές της Huawei συμπεριλήφθηκαν στη «μαύρη λίστα» τους επειδή η εφαρμογή βαθμολογήθηκε με ένα αστέρι από πάρα πολλούς δυσαρεστημένους χρήστες των συσκευών. Όμως οι αρνητικές βαθμολογίες και οι αρνητικές κριτικές πηγάζουν από μια απόφαση της ίδιας της Huawei και δεν έχουν καμία σχέση με τον media player VLC.

Οι αρνητικές κριτικές είναι αποτέλεσμα της επιθετικής διαχείρισης της μπαταρίας της Huawei και της τάσης της να «σκοτώνει» τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το χαρακτηριστικό «background audio playback» του VLC. Οι χρήστες της Huawei στο forum υποστήριξης της VLC γνωρίζουν πολύ καλά το ζήτημα. Είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε χειροκίνητα τις βελτιστοποιήσεις της Huawei για την εξοικονόμηση ενέργειας- μπαταρίας ώστε το app να λειτουργεί σωστά στο παρασκήνιο, αλλά η VLC ισχυρίζεται ότι πολλές φορές οι χρήστες δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να ρίχνουν τις ευθύνες στην VLC και να κατηγορούν την εφαρμογή.

Η ομάδα της VideoLAN συμπεριέλαβε στην μαύρη λίστα των συσκευών τα smartphones της Huawei, P8, P10 και P20, αλλά οι χρήστες αυτών των συσκευών μπορούν να κατεβάσουν το APK από την ιστοσελίδα της VLC εφόσον ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον media player στην συσκευή τους. Αυτό που ουσιαστικά κάνει η VideoLAN είναι να τους εμποδίζει να εγκαταστήσουν το app μέσω του Google Play.

Τα τηλέφωνα της Honor δεν επηρεάζονται. Σε ένα tweet που μεταφράστηκε από τα γαλλικά, η VideoLAN δήλωσε: "Η παρεμπόδιση των κανονικών λειτουργιών του Android είναι σε κάθε περίπτωση μη φυσιολογική. Αλλιώς, γιατί δεν “σκοτώνει” όλες τις εφαρμογές, και να απενεργοποιήσει το τηλέφωνο, κάτι τέτοιο θα εξοικονομούσε ακόμα περισσότερη μπαταρία!"

The Verge