Σύμφωνα με τη New York Times, τη Κυριακή η IBM απέσυρε τη προσφορά των $7 δισεκατομμυρίων για την εξαγορά της Sun Microsystems. Μετά από βδομάδες διαπραγματεύσεων η συμφωνία χάλασε και το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι τι θα κάνει στη συνέχεια η Sun Microsystems, δεδομένου ότι η προσφορά της IBM ήταν πολύ πάνω από την αξία των μετοχών της. Η Sun Microsystems ήταν μία από τους πρωτοπόρους και πολύ και καινοτόμος εταιρεία στη δημιουργία computer workstations, servers και λογισμικό διαδικτύου. Παρόλα αυτά , τα τελευταία χρόνια δε τα πήγαινε πολύ καλά και εδώ και αρκετούς μήνες έψαχνε απεγνωσμένα για κάποιον επενδυτή.

 

Αν η IBM την είχε εξαγοράσει, τώρα θα είχε γίνει ο κυρίαρχος προμηθευτής των high-priced Unix servers και θα είχε πάρει τα δικαιώματα σε πολλά δημοφιλή επιχειρησιακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας τη Java, που χρησιμοποιείται σε πολλά sites. Η διαπραγμάτευση αυτή θα βοηθούσε επίσης την IBM να ανταγωνιστεί την Hewlett Packard στη δημιουργία hardware, και θα της έδινε μία βοήθεια στον πόλεμο ενάντια στην πάντα-αναπτυσσόμενη αυτοκρατορία επιχειρησιακού λογισμικού της Oracle.

 

Το σπάσιμο της συμφωνίας έγινε κυρίως για τους όρους της διαπραγμάτευσης και για την τιμή της μετοχής. Η IBM αρχικά είχε προσφέρει $9,55 για κάθε μετοχή και στη συνέχεια έριξε τη τιμή στα $9,40. Η Sun Microsystems δεν απέρριψε τη προσφορά, αλλά ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις από την IBM ότι δεν θα είναι ζημιογόνος η συμφωνία για την εταιρεία. Η IBM από την άλλη ήθελε να αλλάξει κάποια από τα στελέχη της εταιρίας και πίστευε ταυτόχρονα ότι οι μισθοί κάποιων στελεχών ήταν ιδιαίτερα υψηλοί (ήταν και ένας από τους λόγους που μείωσαν την προσφορά τους). Τελικά η συμφωνία χάλασε και για το τι θα γίνει στη συνέχεια δε ξέρουμε, αν και υπάρχουν και άλλες εταιρείες για να στραφεί η Sun Microsystems, όπως είναι η HP και η Cisco Systems. Πάντως υπάρχουν φήμες ότι ίσως οι 2 εταιρίες να ξανακάτσουν στο τραπέζι με νέους όρους.

 

Source.png Πηγή: away.gr

Link.png Site: σχετικό παλαιότερο θέμα