Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η IBM προκειμένου να δημιουργήσει μνήμες hi-tech που θα απογειώσουν τον αποθηκευτικό χώρο στις φορητές συσκευές.

 

Το σενάριο οπού φορητές συσκευές χειρός θα μπορούν να αναπαράγουν δεκάδες ώρες κινηματογραφικών ταινιών σε υψηλή ποιότητα θα αποτελεί σύντομα πραγματικότητα μίας και ερευνητές της IBM δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε μία τεχνολογία γνωστή με το όνομα «racetrack memory», στην οποία χρησιμοποιούνται μικροσκοπικά μαγνητικά «όρια» για την αποθήκευση των δεδομένων.

 

Η μνήμη racetrack σύμφωνα με δηλώσεις των ερευνητών, μπορεί να αυξήσει κατά 100 φορές τον αποθηκευτικό χώρο των MP3 players. Βέβαια, η εμπορική της χρήση θα καθυστερήσει 7 με 8 χρόνια αλλά προβλέπεται να αντικαταστήσει πλήρως τους σκληρούς δίσκους και τις flash μνήμες. Αυτό γιατί έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως το χαμηλό κόστος παραγωγής, η υψηλές ταχύτητες και η μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι σκληροί δίσκοι έχουν κινούμενα μέρη τα οποία καθυστερούν την εύρεση και ανάκτηση των δεδομένων, ενώ οι flash μνήμες έχουν περιορισμένο κύκλο ζωής.

 

Τα μειονεκτήματα αυτά δεν ισχύουν για την μνήμη racetrack, κάτι που την καθιστά ιδανικό σύντροφο για τα υπόλοιπα hardware τμήματα του μελλοντικού υπολογιστή.

 

Source.png Πηγή: pcw.gr