Το νομικό τμήμα της Intel έχει βάλει στο μικροσκόπιο την πρόσφατη ανακοίνωση της AMD, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση χωρίζεται σε δύο επιμέρους εταιρείες. Αν και εκ πρώτης όψεως η διαφαινόμενη εμπλοκή της Intel στην υπόθεση φαντάζει αδικαιολόγητη, η εταιρεία από τη Santa Clara φέρεται να διατυπώνει αμφιβολίες για το αν η πρωτοβουλία της AMD είναι σύννομη.

 

Κατά το παρελθόν, η Intel και η AMD έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες που ρυθμίζουν θέματα πατέντας. Μεταξύ άλλων, συμφωνία που υπεγράφη το 2001 προβλέπει ότι η AMD καταβάλει δικαιώματα για την αρχιτεκτονική x86, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Intel. Η τελευταία υποστηρίζει τώρα ότι ο διαχωρισμός της AMD ενδέχεται να παραβιάζει τους όρους της υπάρχουσας συμφωνίας.

 

Η είδηση για τις οργανωτικές αλλαγές στην AMD έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο. Σε γενικές γραμμές, αναλυτές της αγοράς υψηλής τεχνολογίας φέρονται να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την εταιρεία να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που την ταλανίζουν. Όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Gabriel Consulting Group, "[η νέα κατάσταση] είναι σαν την παλιά AMD μετά από σπα και αποτοξίνωση. Επιστρέφει δυνατότερη και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Με τη συμμετοχή των Αράβων, είναι σα να βρήκαν τη σωτηρία στο πρόσωπο ενός πλούσιου θείου".

 

Παρ' όλα αυτά, η παρέμβαση της Intel θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην αλλαγή της εταιρικής δομής. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει συναισθηματισμός στον κόσμο των επιχειρήσεων και όταν ο αντίπαλός σου είναι στο καναβάτσο, έχεις μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον χτυπήσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Intel θέλει να εξαφανίσει την AMD. Κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε αυτομάτως την αγορά επεξεργαστών σε μονοπώλιο και τέτοιες καταστάσεις δυσαρεστούν τις ελεγκτικές αρχές. Το ιδανικό σενάριο για την Intel είναι μια όσο το δυνατόν μικρότερη AMD, έτσι ώστε αφενός να μην απειλεί τη γαλάζια εταιρεία, αφετέρου να αποτρέπει την ανάπτυξη μονοπωλιακών συνθηκών.

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr