Πρόσφατα, και στα πλαίσια της έκθεσης CES 2018, η Intel ανακοίνωσε επίσημα την 8η γενιά των επεξεργαστών Core με ενσωματωμένα γραφικά AMD Radeon RX Vega M.

Πρόκειται για το προϊόν, μίας απροσδόκητης αλλά παράλληλα ιδιαίτερα σημαντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, της Intel και της AMD, που ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν στο παρελθόν. Η νέα σειρά επεξεργαστών σχεδιάστηκε για χρήση σε All In One PCs, σε φορητούς υπολογιστές και σε συστήματα NUC (Next Unit of Computing).

Στη συσκευασία (package) ενός επεξεργαστή τους είδους παρατηρούνται τρία βασικά στοιχεία, το die του επεξεργαστή Intel Core Kaby Lake-G, το die του επεξεργαστή γραφικών AMD Radeon RX Vega-M GL και 4GB VRAM τύπου HBM2.

Η GPU και η VRAM επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός υπερσυνδέσμου, ενός high-speed interface που σχεδιάστηκε ειδικά για την περίπτωση και έχει την ονομασία EMIB ή αλλιώς Embedded Multi-Die Interconnect Bridge. Ο επεξεργαστής γραφικών και η μνήμη HBM2 στη συνέχεια επικοινωνούν με τη κεντρική μονάδα επεξεργασίας μέσω του διαύλου PCIe Gen.3 x8. Και όλα τα παραπάνω σε μία συσκευασία που το πάχος της δεν ξεπερνάει τα 1,7 χιλιοστά, με αποτέλεσμα το motherboard που θα εγκατασταθεί να διαθέτει μικρό μέγεθος.

8thCore_RXVega_1.jpg

Η νέα σειρά επεξεργαστών αποτελείται από πέντε μοντέλα αρχικά, τους επεξεργαστές Intel Core i7-8809G, Core i7-8709G, Core i7-8706G, Core i7-8705G και Core i5-8305G. Μπορεί οι συχνότητες λειτουργίας να διαφέρουν, αλλά όλα τα μοντέλα είναι τετραπύρηνα, με HyperThreading (8 threads) και ενσωματώνουν 8MB cache εκτός από το μοντέλο Core i5 που διαθέτει 6MB cache. Ο ενσωματωμένος επίσης ελεγκτής μνήμης υποστηρίζει αρθρώματα μνήμης έως και DDR4-2400 σε διάταξη dual-channel.

8thCore_RXVega_2.jpg

Τα δύο πρώτα μοντέλα από τα παραπάνω, είναι και τα κορυφαία (Core i7-8809G, Core i7-8709G) και στη συσκευασία τους περιλαμβάνουν την ταχύτερη Radeon RX Vega M GH ενώ τα υπόλοιπα μοντέλα διαθέτουν την ηπιότερη έκδοση Radeon RX Vega M GL. Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε πως οι επεξεργαστές Intel Core Kaby Lake-G  της συγκεκριμένης σειράς ενσωματώνουν και iGPU, κατασκευής Intel και πιο συγκεκριμένα μία τύπου Intel HD Graphics 630, που αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο της, όταν δεν είναι απαραίτητη η χρήση των διακριτών γραφικών, εξοικονομώντας ενέργεια για το σύστημα.

Το κορυφαίο μοντέλο Core i7-8809G επίσης είναι το μοναδικό που διαθέτει πλήρως ξεκλείδωτη GPU, GPU και VRAM και επομένως επιτρέπει το overclocking παντού. Επίσης, μόνο το μοντέλο Core i7-8706G υποστηρίζει τη τεχνολογία Intel vPro.

8thCore_RXVega_3.jpg

Όσον αφορά στις διαφορές μεταξύ των διακριτών επεξεργαστών Radeon RX Vega M GH και Radeon RX Vega M GL να αναφέρουμε πως στη πρώτη περίπτωση ο χρήστης έχει στη διάθεση του 24 CUs και 1536 stream processors με 1063MHz base clock και 1190MHz Boost clock με memory bandwidth που αγγίζει τα 204,8GB/s και απόδοση που μπορεί να φτάσει θεωρητικά τα 3,7TFLOPs. Το TDP βρίσκεται στα 100W.

Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν 20 CUs και 1280 stream processors με τον πυρήνα να διαθέτει συχνότητα λειτουργίας 931MHz (base clock) που με boost αγγίζει τα 1011MHz επιδεικνύοντας memory bandwidth στα 179.2GB/s και απόδοση που θεωρητικά μπορεί να αγγίξει τα 2.6 TFLOPs. Το TDP έχει αξιολογηθεί στα 65W. Και στις δύο περιπτώσεις η HBM2 έχει μέγεθος 4GB.

8thCore_RXVega_4.jpg

Παράλληλα με την επίσημη ανακοίνωση των παραπάνω multi-die επεξεργαστών από την Intel, ήρθε και η ανακοίνωση δύο νέων NUCs, των UC8i7HVK και NUC8i7HNK με το πρώτο να βασίζεται στον επεξεργαστή Core i7-8809G και το δεύτερο να βασίζεται στον επεξεργαστή Core i7-8705G. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και φορητοί υπολογιστές που βασίζονται στους νέους επεξεργαστές Intel Core 8ης γενιάς με ενσωματωμένα γραφικά AMD Radeon RX Vega M από τις Dell και HP.

GSMArena

  • Like 1