Οι Intel και MediaTek κατέληξαν σε στρατηγική συμφωνία για την κατασκευή chips που προορίζονται για χρήση σε «μία σειρά έξυπνων συσκευών edge» αξιοποιώντας τις υπηρεσίες IFS (Intel Foundry Services).

Ο στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Intel, είναι η MediaTek να καταφέρει να δημιουργήσει μία περισσότερο «ισορροπημένη και ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού» με πρόσθετη παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η MediaTek είναι μία fabless (χωρίς εργοστάσια κατασκευής) εταιρεία σχεδίασης ημιαγωγών, η οποία προμηθεύει διάφορους κατασκευαστές smartphones με SoCs (system-on-chips), μεταξύ των οποίων είναι οι Samsung και OnePlus. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των chips της εταιρείας έχει αναλάβει η TSMC. Παρόλα αυτά, μετά τη συμφωνία της MediaTek με την Intel, η τελευταία αναμένεται να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, καθώς αρχικά θα κατασκευάζει τα chips που αξιοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές, σε ιατρικές συσκευές ή σε εφαρμογές IoT (Internet-of-Things) κ.ά. Επί του παρόντος, η Intel κατασκευάζει chips της MediaTek που χρησιμοποιούνται στις 5G data cards της.

Η συμφωνία πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την Intel όσο και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Pat Gelsinger, που θέλει να δει την εταιρεία του να διαπρέπει και στον τομέα της κατασκευής chips αναλαμβάνοντας έργα για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Ως ένας fabless «παίκτης» στον χώρο των ημιαγωγών, η MediaTek αποτελεί έναν σημαντικό συνεργάτη. Η Intel ανακοίνωσε τις υπηρεσίες IFS (Intel Foundry Services) το 2021 για να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σε chips στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη μετά τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν στην εφοδιαστική αλυσίδα και υπόσχεται «προηγμένη κατασκευαστική μέθοδο και τεχνολογία συσκευασίας» μαζί με μεγάλες παραγωγικές ικανότητες στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρυσι, η Intel με το λανσάρισμα των υπηρεσιών IFS ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη κατασκευή chips για λογαριασμό της Qualcomm ενώ έκανε γνωστή την πρόθεση της να «φτάσει» τις Samsung και TSMC μέχρι το 2025 ως μέρος της στρατηγικής IDM 2.0, στην οποία περιλαμβάνεται μία επένδυση $20 δισεκατομμυρίων για την κατασκευή δύο εργοστασίων στην πολιτεία της Αριζόνα, στις ΗΠΑ. Αν και η Intel είχε εκφράσει την πρόθεση της να συνεργαστεί με Κινέζικες εταιρείες για την κατασκευή chips της, ώστε να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έβαλε τέλος σε αυτές τις σκέψεις. Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρόκειται σύντομα να ψηφίσει την νομοθεσία CHIPS που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της εγχώριας κατασκευής ημιαγωγών με σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες αλλά και επιδοτήσεις που θα φτάσουν τα $52 δισεκατομμύρια. Πάντως, δεν είναι λίγες εταιρείες από τον κλάδο που λένε ότι η νέα νομοθεσία θα ευνοήσει σημαντικά την Intel, εις βάρος των μικρότερων, fabless κατασκευαστών όπως οι AMD, Qualcomm και NVIDIA.  

 

  • Like 1