Από δύο ξεχωριστές πηγές έρχονται νέα ότι η Intel έχει αρχίσει να ανακτά μέρος του ποσοστού που έχασε από την άνοδο της AMD με τους επεξεργαστές Ryzen στην αγορά των επεξεργαστών για υπολογιστές desktop.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας VideoCardz, τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τις πωλήσεις υπολογιστών desktop στην Ιαπωνία καθώς και από στοιχεία που προκύπτουν από το λογισμικό benchmark, PassMark.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, το οποίο συνθέτει στατιστικά στοιχεία από υπολογιστές desktop που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο benchmark, οι αριθμοί δείχνουν ότι η Intel αργά και σταθερά σημειώνει ανοδική πορεία. Το 3ο και 4ο τρίμηνο της χρονιάς πέρυσι, το ποσοστό των επεξεργαστών της Intel στην αγορά ανέβηκε από το 50% στο 60%, πράγμα που δείχνει τη σημαντική ανοδική πορεία της εταιρείας που έχει τη βάση της στην Σάντα Κλάρα, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε, ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει το PassMark αφορούν επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, και όχι επεξεργαστές που αγοράστηκαν την ίδια περίοδο.

Όσον αφορά τα στοιχεία που προέρχονται από την Ιαπωνία, αφορούν τις πωλήσεις μεμονωμένων επεξεργαστών. Την σχετική έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία BCNR, η οποία υποστηρίζει ότι οι επεξεργαστές της Intel άρχισαν να αυξάνουν το ποσοστό τους στην αγορά από τα μέσα του περασμένου έτους, με τους επεξεργαστές Core i5 να σημειώνουν τις περισσότερες πωλήσεις -όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό- αλλά και τους ακριβότερους επεξεργαστές Core i7 να σημειώνουν πολύ καλά νούμερα πωλήσεων. Από την άλλη, η AMD γνώρισε πτώση στις πωλήσεις των επεξεργαστών της και ειδικότερα των μοντέλων Ryzen 5 όταν κυριαρχούσε στην Ιαπωνική αγορά για σχεδόν δύο έτη.  

AMD-INTEL-CPU-Marketshare.jpg

Στις αρχές του 2020, οι επεξεργαστές Ryzen 5, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, είχαν κυριαρχήσει με ποσοστό 40% της αγοράς, αλλά από τότε μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 12,6%. Τον ίδιο μήνα, το ποσοστό των επεξεργαστών Core i5 της Intel ανέβηκε στο 35,7% με το ποσοστό των Core i7 να ανεβαίνει επίσης στο 25%. 

  • Like 2