Οι επόμενης γενιάς επεξεργαστές Intel Core με το κωδικό όνομα «Meteor Lake» δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν για την πλατφόρμα desktop όπως επιβεβαιώθηκε από την ιστοσελίδα ComputerBase.de.

Οι συγκεκριμένοι λοιπόν επεξεργαστές δεν πρόκειται να κατασκευαστεί με κάποια «socketed» συσκευασία όπως η επερχόμενη LGA1851. Επομένως, το λανσάρισμα τους θα αφορά μόνο φορητές συσκευές (π.χ. φορητούς υπολογιστές, convertibles/2-in-1 και tablets) ενώ κάποια επιλεγμένα μοντέλα επεξεργαστών που βασίζονται στην έκδοση BGA για φορητούς υπολογιστές (non-socketed) θα διατεθούν σε ορισμένους κατασκευαστές/OEMs για τη δημιουργία υπολογιστών desktop τύπου AIO (All-In-One) ή mini/SFF PC ως μη socket επεξεργαστές.

Η παρουσία των επεξεργαστών «Meteor Lake» στην πλατφόρμα desktop -όταν δεν είχε γίνει γνωστό ότι θα είναι αποκλειστικά mobile μοντέλα- είχε αντιμετωπιστεί με καχυποψία και σκεπτικισμό λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη διαμόρφωση 6P+16E (6 πυρήνες Performance και 16 πυρήνες Efficiency) που έδειχνε… λειψή σε σχέση με τη σημερινή διαμόρφωση 8P+16Ε της Intel και την 16P της AMD. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε ένα slide από μία παρουσίαση PowerPoint που ενίσχυσε τη σύγχυση καθώς η εταιρεία ανέφερε ότι οι επεξεργαστές «Meteor Lake» έχουν εύρος TDP μεταξύ 5 W έως 125 W με την τελευταία τιμή να γνωρίζουμε ότι σχετίζεται κυρίως με τις βασικές τιμές ισχύος των high-end επεξεργαστών Intel Core K-Series για την αγορά desktop. Λάδι στη φωτιά έριξε στη συνέχεια μία δήλωση της Michelle Johnston Holthaus που είναι επικεφαλής του Intel Client Computing Group στο γνωστό τεχνολογικό μέσο PC World.

EqY2auWAH9Bnx09j.jpg

Η κ. Johnston Holthaus φαίνεται να υπονόησε ότι οι επεξεργαστές «Meteor Lake» πρόκειται να καλύψουν όλους τους «client form-factors» με μοντέλα desktop να καταφτάνουν στην αγορά από το 2024. Αναμφισβήτητα ήταν μία δήλωση που αποτέλεσε έκπληξη καθώς έδειχνε να έχει γίνει κάποια αλλαγή στα σχέδια της εταιρείας και μάλιστα την ώρα που σε λίγες εβδομάδες περιμένουμε τους 14ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core “Raptor Lake-S Refresh» στην αγορά desktop. «Θέλω μία οικογένεια επεξεργαστών από κάτω προς τα πάνω και στις δύο αγορές (εννοεί την desktop και mobile), αυτό δεν θέλουν όλοι;» είπε η κ. Michelle Johnston Holthaus στο PC World.

Αφότου έγιναν γνωστές οι δηλώσεις της επικεφαλής του τμήματος Client Computing Group της Intel, η ιστοσελίδα ComputerBase.de ζήτησε από την Intel να γίνουν ορισμένες διευκρινήσεις για το αν η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει «socketed εκδόσεις» των επεξεργαστών Meteor Lake για την αγορά mainstream desktop και μετά από μερικές ανταλλαγές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος της Intel διευκρίνισε ότι η κ. Johnston Holthaus αναφερόμενη στο «desktop» εννοούσε τα προκατασκευασμένα All-In-One Desktop PCs, που τείνουν να έχουν παρόμοια «σωθικά» με τους φορητούς υπολογιστές σε πολλές περιπτώσεις καθώς και σε mini-PCs όπως της οικογένειας NUC που πλέον διαχειρίζεται η ASUS (η Intel αδειοδότησε την ASUS να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο brand name). 

Πλέον τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Οι Meteor Lake δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν για την mainstream αγορά desktop σε socketed εκδόσεις. Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Intel αποφασίζει να παραλείψει μία γενιά επεξεργαστών για την αγορά desktop. Αν θυμάστε είχε κάνει το ίδιο και με τις «αρχιτεκτονικές» Ice Lake και Tiger Lake με τα μοντέλα επεξεργαστών να διατίθενται μόνο για την πλατφόρμα των φορητών υπολογιστών, των convertibles/ 2-in-1 και των tablets. Μόνο συγκεκριμένα SKUs διατέθηκαν για χρήση σε desktops και mini-PCs και από συγκεκριμένους κατασκευαστές.

Όσον αφορά στα 125 W που υπήρχαν στο slide από την παρουσίαση της Intel που διέρρευσε, αφορούν κατά πάσα πιθανότητα τη μέγιστη τιμή της ισχύος Turbo στα higher-end μοντέλα των σειρών H και HX (συνήθως τα κορυφαία μοντέλα επεξεργαστών των συγκεκριμένων σειρών διαθέτουν Maximum Turbo Power άνω των 100 W).

  • Confused 1
  • Sad 1