Οι επερχόμενες κάρτες γραφικών της Intel που θα λανσαριστούν στην αγορά των gaming PCs θα έχουν την επωνυμία Intel Arc.

Η νέα μάρκα (brand) θα καλύπτει τόσο το hardware όσο και το software των επερχόμενων high-end διακριτών (ανεξάρτητων) καρτών γραφικών της Intel. Η πρώτη γενιά, γνωστή και ως DG2 αναμένεται να διατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 και έχει το κωδικό όνομα «Alchemist».

Οι πρώτες Arc-based GPUs τύπου «Alchemist» θα είναι διαθέσιμες τόσο για υπολογιστές desktop όσο και για notebooks στις αρχές της νέας χρονιάς, με την Intel να επιθυμεί να ανταγωνιστεί τις AMD και Nvidia και στα δύο τμήματα της αγοράς.

Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε και πολλά για την απόδοση των καρτών γραφικών Intel Arc εντούτοις η Intel διέθεσε ένα teaser video στο οποίο δείχνει το πρωτότυπο μίας GPUs της να τρέχει τα παιχνίδια PUBG, Psychonauts 2, Metro Exodus κ.ά. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης και ορισμένες από τις κωδικές ονομασίες των μελλοντικών γενεών των καρτών γραφικών Arc όπως τις «Battlemage», «Celestial» και «Druid» στις οποίες θα αναφερθεί αργότερα μέσα στο έτος.

INTEL_Arc.jpg

Οι νέες, ανεξάρτητες κάρτες γραφικών της Intel θα είναι ικανές για mesh shading, variable rate shading, video upscaling και real-time ray tracing ενώ θα υποστηρίζουν και μία τεχνολογία AI-accelerated super sampling σαν την τεχνολογία Deep Learning Super Sampling (DLSS) της Nvidia.

Όπως είναι γνωστό, η AMD ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο την τεχνολογία FSR ή FidelityFX Super Resolution για να ανταγωνιστεί την τεχνολογία DLSS της Nvidia. Παρόλα αυτά, η AMD χρησιμοποιεί έναν περισσότερο «συμβατικό» αλγόριθμο super sampling/ upscaling και όχι τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης ή τεχνητής νοημοσύνης όπως συμβαίνει στην περίπτωση του DLSS της Nvidia.

Τώρα, η Intel θέλει να ανταγωνιστεί την Nvidia «βάζοντας στη μάχη» της δικής της AI-based τεχνολογία super sampling. Ο στόχος όλων αυτών των τεχνολογιών είναι να κάνουν upscale τα παιχνίδια από χαμηλότερη ανάλυση ώστε το gameplay να είναι ομαλότερο (χωρίς σημαντικές απώλειες στην ποιότητα της εικόνας).

«Το λανσάρισμα της μάρκας Intel Arc και η αποκάλυψη των μελλοντικών γενιών hardware σηματοδοτούν τη βαθιά και συνεχιζόμενη δέσμευση της Intel προς τους gamers και τους δημιουργούς» δήλωσε ο Roger Chandler, υπεύθυνος του τμήματος client GPU της Intel. «Έχουμε ομάδες που κάνουν απίστευτη δουλειά για να διασφαλίσουν ότι θα προσφέρουμε πρώτης τάξεως και απρόσκοπτες εμπειρίες όταν τα συγκεκριμένα προϊόντα διατεθούν στις αρχές του επόμενου έτους».

Μέχρι σήμερα, η Intel έχει ανακοίνωσε τις κάρτες γραφικών Iris Xe με το κωδικό όνομα «DG1», που χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική Xe LP της εταιρείας και έχουν σχεδιαστεί κατά πρώτο λόγο για σταθμούς εργασίας και όχι για gaming υπολογιστές. Οι επερχόμενες κάρτες γραφικών Arc βασίζονται στην αρχιτεκτονική Xe-HPG, που αποτελεί το συνδυαστικό αποτέλεσμα της εργασίας της εταιρείες στις αρχιτεκτονικές Xe-LP, HP και HPC.

  • Like 9