Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου ενημέρωσης για επενδυτές Data Center & AI, η Intel αποκάλυψε τα σχέδια της για να αντιμετωπίσει την διάθεση των επεξεργαστών AMD EPYC με το κωδικό όνομα «Bergamo».

Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές της AMD αξιοποιούν μία υψηλής πυκνότητας διαμόρφωση πυρήνων που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 4C. Η Intel σκοπεύει να «ρίξει στη μάχη» και μοντέλα επεξεργαστών Xeon που θα ενσωματώνουν έως και 144 πυρήνες υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας «Efficient» (τύπου Atom).

INTEL-XEON-SIERRA-CLEARWATER-GRANITE-ROADMAP-e1680104677110-1800x860.jpg

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία σκοπεύει να διαχωρίσει την προσφορά της, προσφέροντας επεξεργαστές Xeon με βελτιστοποιημένες αρχιτεκτονικές για υψηλή απόδοση (Performance) και υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (Efficient). Μέχρι σήμερα, τη σειρά επεξεργαστών Xeon αποτελούσαν μοντέλα με πυρήνες P (Performance). Πλέον, οι επεξεργαστές Xeon που είναι σχεδιασμένοι για υψηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα θα περιλαμβάνουν πυρήνες τύπου E (Efficient).

INTEL-XEON-SIERRA-CLEARWATER-GRANITE-ROADMAP-2.jpg

Το 2024, η Intel θα λανσάρει ένα προϊόν με το κωδικό όνομα «Sierra Forest». Η εταιρεία επιβεβαίωσε στο διαδικτυακό σεμινάριο για τους επενδυτές ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα διαθέτει έως και 144 πυρήνες E. Σύμφωνα με την Intel, αυτή η αρχιτεκτονική είναι σε «εξαιρετικά υγιής σε επίπεδο πυρήνα» και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η Intel επιβεβαίωσε επίσης τα σχέδια της να αξιοποιήσει κατασκευαστική μέθοδο Intel 3 (γνωστή και ως 7+ nm) για τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική.

INTEL-XEON-SIERRA-CLEARWATER-GRANITE-ROADMAP-3.jpg

Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι οι επεξεργαστές «Sierra Forest» και «Granite Rapids» θα μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα, η οποία έχει το κωδικό όνομα «Birch Stream». Σύμφωνα με την παρουσίαση, οι επεξεργαστές «Granite Rapids» πρόκειται να παρουσιαστούν σε μικρό διάστημα μετά τους «Sierra Forest».

Επιπλέον, η Intel επιβεβαίωσε έναν από τους διαδόχους των επεξεργαστών «Sierra Forest». Το κωδικό όνομα «Clearwater Forest» το γνωρίζουμε ήδη από φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ωστόσο πλέον είναι επίσημο. Οι επεξεργαστές Xeon που θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2025 και θα κατασκευάζονται με μέθοδο Intel 18A. Πρόκειται για τους πρώτους επεξεργαστές Xeon που επιβεβαιώνεται ότι θα αξιοποιούν την συγκεκριμένη κατασκευαστική μέθοδο. 

INTEL-XEON-SIERRA.jpg

H Intel επίσης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να λανσάρει την 5η γενιά Xeon Scalable με την κωδική ονομασία «Emerald Rapids» μέσα στο 4ο τρίμηνο αυτής της χρονιάς. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές αποτελούν τους διαδόχους των Sapphire Rapids που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα. Στην διαδικτυακή εκδήλωση, η Intel μοιράστηκε μία φωτογραφία ενός επεξεργαστή Emerald Rapids που δείχνει ότι διαθέτει δύο υπολογιστικά dies.

INTEL-XEON-CLEARWATER.jpg

Η εταιρεία επίσης πραγματοποίησε επίδειξη της 6ης γενιάς Xeon με το κωδικό όνομα Granite Rapids, η οποία επιδεικνύει 1.5 TB/s memory bandwidth (DDR5). Πρόκειται για αύξηση 80% σε σχέση με το σημερινό αντίστοιχο προϊόν. Η συγκεκριμένη σειρά επεξεργαστών υποστηρίζει έως και DDR5-8800 σε λειτουργία MCR (Multiplexer Combined Rank).

Intel-Emerald-Rapids.jpg

  • Haha 4