Η Ιταλία είναι κοντά στη σύναψη μίας συμφωνίας ύψους $5 δισεκατομμυρίων με την Intel για την κατασκευή ενός προηγμένου εργοστασίου παραγωγής και συσκευασίας ημιαγωγών στη χώρα σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η επένδυση της Intel στην Ιταλία αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το οποίο ανακοινώθηκε από την Αμερικανική εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής επεξεργαστών στις αρχές του έτους.

Η Intel έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της από τις εισαγωγές ημιαγωγών από την Ασιατική ήπειρο, καθώς η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην κατασκευή αυτοκινήτων, έναν τομέα μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη. Το σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της Intel στην Ευρωπαϊκή ήπειρο θα στοιχίσει περίπου $88 δισεκατομμύρια. 

Οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Mario Draghi εργάζεται για να έχει επιτευχθεί η αρχική συμφωνία ύψους $5 δισεκατομμυρίων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενόψει των πρόωρων Εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Ρώμη είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει έως και το 40% της συνολικής επένδυσης της Intel στην Ιταλία, η οποία με την πάροδο του χρόνου αναμένεται να αυξηθεί από τα αρχικά $5 δισεκατομμύρια. Η Intel και η Ιταλική κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε δύο πιθανές περιοχές για την κατασκευή του εργοστασίου και σύμφωνα με τις πηγές του Reuters βρίσκονται στις βόρειες περιφέρειες των Πεδεμόντιο και Βενέτο. Η τελική απόφαση για το πού θα κατασκευαστεί η εγκατάσταση δεν έχει ακόμη ληφθεί, με τις πληροφορίες να λένε ότι εξετάστηκαν και περιοχές στην Λομβαρδία, στην Απουλία και στην Σικελία.

Το συνολικό μέγεθος της επένδυσης της Intel καθώς και το πλαίσιο της χρηματοδότησης από την Ιταλία δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Με τη νομοθεσία «Chips Act» που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση προηγμένων και καινοτόμων εγκαταστάσεων παραγωγής και συσκευασίας ημιαγωγών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους δήλωσε ότι πρόκειται να διαθέσει €15 δισεκατομμύρια σε πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2030. Το παραπάνω ποσό, προστίθεται στα €30 δισεκατομμύρια από δημόσιες επενδύσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί μέσω των σχεδίων ανάκαμψης NextGenerationEU, Horizon Europe και τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Ρώμη μέχρι στιγμής έχει προγραμματίσει να διαθέσει €4,15 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030 για να προσελκύσει κατασκευαστές επεξεργαστών και να επενδύσει σε νέες βιομηχανικές εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών. Η Ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Γαλλοιταλική STMicroelectronics, τις Ταϊβανέζικες εταιρείες MEMC Electronic Materials και TSMC καθώς και με την Ισραηλινή Tower Semiconductor (TSEM.TA), η οποία εξαγοράστηκε από την Intel στις αρχές της χρονιάς. Η STMicroelectronics υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία με την GlobalFoundries για την κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής ημιαγωγών ύψους $5,7 δισεκατομμυρίων στη Γαλλία.

  • Like 8