Σύμφωνα με δηλώσεις του ισχυρού άντρα της Intel, Brian Krzanich, o κύκλος αναβάθμισης των προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση και πραγματοποιείται πλέον ανά πέντε - ακόμα και ανά έξι - έτη.

"Ο μέσος όρος αναβαθμισιμότητας των συστημάτων στο παρελθόν, κατά μέσο όρο, δεν ξεπερνούσε τα τέσσερα έτη, όμως σήμερα οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν να αναβαθμίσουν τις φορητές συσκευές τους (βλ. smartphones) παρά τους υπολογιστές τους..." αναφέρει ο CEO της αμερικανικής εταιρείας "Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό. Η Intel οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες θα επανακτήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών."

 

Η μειωμένη αναβαθμισιμότητα των συστημάτων οφείλεται ως προς ένα βαθμό και στην "αντοχή" του ήδη υπάρχοντος υλικού, καθώς τα Windows 10 μπορούν να τρέξουν απροβλημάτιστα σε PCs με επεξεργαστές πενταετίας (ακόμα και δεκαετίας υπό ορισμένες συνθήκες), επιτρέποντας σε ένα ευρύτερο σύνολο χρηστών να σερφάρει, να γράφει, να ακούει μουσική και να παρακολουθεί κλιπάκια στο YouTube απροβλημάτιστα.

 

"Οι χρήστες επενδύουν περισσότερο σε 2-σε-1 συστήματα, των οποίων οι πωλήσεις σημειώνουν ανοδική πορεία, βοηθώντας το οικοσύστημα των υπολογιστών να ισορροπήσει..." δήλωσε ο Krzanich, χωρίς να γνωρίζει με βεβαιότητα το βάθος χρόνου απαιτείται για αυτή την εξισορρόπηση.

 

Αντί λοιπόν να αντικαταστήσουν ολόκληρο το PC τους, οι περισσότεροι χρήστες διαθέτουν μικρότερα ποσά και αντικαθιστούν τα "ταλαιπωρημένα" τους υποσυστήματα, τους μηχανικούς δίκους με τους πλέον προσιτούς SSDs, τοποθετούν περισσότερη μνήμη και αναβαθμίζουν τις κάρτες γραφικών τους.

 

"Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι gamers, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή φαίνεται πως κινούν το μεγαλύτερο μέρος της λιανικής αγοράς και αναβαθμίζουν τα συστήματα τους ανά δύο έτη." συμπλήρωσε ο Bob O'Donnell (Principal Analyst, Technalysis Research).

 

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ευελπιστούν σε ανάκαμψη, καθώς οι ανερχόμενες πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας (VR) και οι 4Κ τίτλοι απαιτούν νεότερο και ισχυρότερο hardware, ενισχύοντας τις πωλήσεις συστημάτων κατά τα προσεχή έτη.

 

Link.png Site: PCWorld