Μια νέα έκθεση από πηγές στην Ταϊβάν δίνει μια απογοητευτική εικόνα για τα σχέδια της Intel για τους επεξεργαστές που ετοιμάζει να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

Η εταιρεία υποτίθεται ότι θα λανσάρει τις Meteor Lake CPU φέτος και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι Arrow lake στις αρχές του 2024. Ωστόσο, πηγές του DigiTimes αναφέρουν ότι η Intel θα καθυστερήσει την παραγγελία της για τα Arrow Lake Wafers από την TSMC μέχρι το τέλος του 2024. Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει ότι η Intel δεν θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει σε μεγάλη ποσότητα τους συγκεκριμένους επεξεργαστές μέχρι κάποια στιγμή το 2025. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει επίσης τεράστιο πλήγμα στον χρονοδιάγραμμα κυκλοφοριών της εταιρείας και να αφήσει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των Raptor Lake και του διαδόχου του, Arrow Lake.

Την κατάσταση επιδεινώνει μια νέα αναφορά που αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν Meteor Lake επεξεργαστές για desktop υπολογιστές. Αντ' αυτού, η Intel θα επικεντρωθεί μόνο στους φορητούς υπολογιστές, μια φήμη που έχει ξανακουστεί.

image.png.cb26371958a22d72686eed82e5821ac1.png

Το DigiTimes αναφέρει ακόμα ότι οι πηγές του είναι "κατασκευαστές υπολογιστών" ενώ η έκθεση αναφέρει ότι η Intel θα χρησιμοποιήσει την κατασκευαστική μέθοδο των 3nm της TSMC για την iGPU στους Arrow Lake επεξεργαστές. Αρχικά η εταιρεία επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο των 3nm για την iGPU των Meteor Lake, οπότε ίσως η Intel επιμένει στο N4 ή N5 επειδή αυτό (υποτίθεται) θα κυκλοφορήσει φέτος. Δεδομένου ότι η Intel δεν θα προχωρήσει σε παραγγελία Arrow Lake επεξεργαστών για σχεδόν δύο χρόνια, μένει το ερώτημα το τι θα κάνει για τους χρήστες desktop υπολογιστών μέχρι τότε. Οι καθυστερήσεις φέρεται να έχουν κάνει την Intel να σχεδιάζει μια ανανέωση του Raptor Lake φέτος αντί για ένα μέρος του Meteor Lake για desktop υπολογιστές που αναμένεται να το αντικαταστήσει. Τώρα μια αξιόπιστη διαρροή δηλώνει ότι οι desktop cpu, Meteor Lake, έχουν όντως ακυρωθεί.Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια οικογένεια CPU θα έρθει μετά από αυτό. Υποθέτοντας ότι δεν θα αντικατασταθεί η αρχιτεκτονική Meteor Lake, η Arrow Lake είναι ο πραγματικός διάδοχος στις desktop cpu’s. 

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτές οι αναφορές μπορούν να επιβεβαιωθούν, είναι ότι όλες αυτές οι νέες αρχιτεκτονικές CPU απαιτούν μικρότερα nodes. Αυτή τη στιγμή η Intel χρησιμοποιεί την κατασκευαστική μέθοδο Intel 7 για την αρχιτεκτονική Raptor Lake, και στη συνέχεια θα μετακινηθεί στο Intel 4 για τους Meteor Lake επεξεργαστές, παλαιότερα γνωστούς ως 7nm. Για το Arrow Lake, αφήνει πίσω το FinFET και πηγαίνει στα 20A με τρανζίστορ RibbonFET. Αν και το tile θα είναι Intel 20A, η iGPU θα είναι από την TSMC.

image.png.81fa574d9897e703bebaabfb955ef69c.png

Όπως πάντα, μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση ή διάψευση απευθείας από την Intel, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτές τις αναφορές. Στην πρόσφατη έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Intel, ο CEO της εταιρείας, Pat Gelsinger, επιβεβαίωσε ότι το Meteor Lake εξακολουθεί να βρίσκεται εντός στόχου για κυκλοφορία μέσα στο 2023. Το αν αυτό θα περιλαμβάνει ένα desktop SKU είναι άγνωστο προς το παρόν. «Είμαστε εντός στόχου, ίσως και πιο μπροστά για το στόχο μας για πέντε nodes σε τέσσερα χρόνια", δήλωσε ο Gelsinger. «Η Intel 7 βρίσκεται πλέον σε παραγωγή μεγάλου όγκου τόσο για πελάτες όσο και για servers. Σχετικά με την Intel 4, είμαστε σήμερα έτοιμοι για την παραγωγή και προσβλέπουμε στο MTL (Meteor Lake) για το δεύτερο εξάμηνο του έτους".