Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των συσκευών που επιδιώκουν να κάνουν smart το σπίτι μας, είναι ότι δεν μπορούν να επικοινωνούν η μία με την άλλη.

Βασικοί λόγοι είναι η ύπαρξη ανταγωνιστικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας και η δημιουργία proprietary οικοσυστημάτων από τις εταιρείες, τα οποία επιτρέπουν επικοινωνία μόνο μεταξύ των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας.

 

Για τον λόγο αυτό, εταιρείες όπως η Microsoft, η Intel, η Samsung, η Qualcomm, η Cisco, η GE Digital και άλλες δημιουργούν μια IoT συμμαχία, που ονομάζεται Open Connectivity Foundation.

 

Βασικός σκοπός είναι η επίλυση του fragmentation προβλήματος, μέσω της δημιουργίας πρωτοκόλλων ανοιχτού κώδικα, που θα μπορεί να ενσωματώσει στα προϊόντα του κάθε κατασκευαστής. Μάλιστα, η συμμαχία σκοπεύει να το πετύχει ανεξάρτητα από το chipset ή το λειτουργικό σύστημα που ενσωματώνει η κάθε συσκευή.

 

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί το HomeKit της Apple, εντούτοις περιορίζεται σε συσκευές με συγκεκριμένα SoCs και φυσικά, τα IoT προϊόντα μπορούν να ελέγχονται μόνο μέσω iOS συσκευών. Επιπλέον, το Brillo και το πρωτόκολλο επικοινωνίας Weave της Google, δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία τους, καθώς ακόμη βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών από τους developers.

 

Link.png Site: Engadget