Στο φετινό συνέδριο Intel InnovatiON, η γνωστή σχεδιάστρια και κατασκευάστρια επεξεργαστών αποκάλυψε έναν νέο επεξεργαστή Xeon, ο οποίος; ανήκει στη σειρά «Sierra Forest» και ενσωματώνει 288 πυρήνες.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που θα διαδεχτεί το μοντέλο των 144 πυρήνων και απευθύνεται σε διακομιστές υψηλής πυκνότητας για cloud-native περιβάλλοντα.

B8ixmFA8y9VCfQA9.jpg

Οι επεξεργαστές Intel Xeon που ανήκουν στη σειρά «Sierra Forest» είναι μοντέλα ειδικά σχεδιασμένα για διακομιστές και τα οποία ενσωματώνουν αποκλειστικά πυρήνες E. Οι συγκεκριμένοι πυρήνες E έχουν την κωδική ονομασία Sierra Glen και έχουν πολλά στοιχεία με τους Crestmont που αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά με τους επερχόμενους επεξεργαστές Meteor Lake για την αγορά των φορητών υπολογιστών.

tas8zGAlwPGavytU.jpg

Όπως συμβαίνει και με τους επεξεργαστές «Meteor Lake», οι επεξεργαστές Xeon τύπου Sierra Forest (αλλά και οι επεξεργαστές Emerald Rapids) βασίζονται σε έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει chiplets ή tiles με ξεχωριστές μήτρες (dies) και συσκευασία FOVEROS 3D.

lOnbggGKRSQ4Yu4i.jpg

Στη συσκευασία, υπάρχουν συνολικά πέντε πλακίδια - δύο πλακίδια Compute, δύο πλακίδια Ι/Ο και ένα πλακίδιο βάση (Interposer). Τα πλακίδια Compute κατασκευάζονται με τη μέθοδο Intel 3, έναν πιο προηγμένο κόμβο σε σχέση με τον Intel 4, ο οποίος διαθέτει υψηλότερης πυκνότητας βιβλιοθήκες και προσφέρει σημαντική -αν και μη ανακοινώσιμη για την ώρα- αύξηση στην αναλογία απόδοσης/watt. Κάθε πλακίδιο διαθέτει 36 συστάδες πυρήνων E (Sierra Glen), 108 MB κοινόχρηστης L3 cache, ελεγκτές μνήμης DDR5 6-channel (12 sub-channel) και διασυνδέσεις τύπου FOVEROS από πλακίδιο-προς-πλακίδιο. Κάθε συστάδα πυρήνων ενσωματώνει τέσσερις πυρήνες που μοιράζονται σε τοπικό επίπεδο 4MB L2 cache καθώς και σε 3MB L3 cache. Σε αντίθεση με το πλακίδιο Compute στους επεξεργαστές Meteor Lake που χρησιμοποιεί έναν δίαυλο τύπου ringbus για τη σύνδεση των συστάδων των πυρήνων E και των πυρήνων P μεταξύ τους, το πλακίδιο Compute στους επεξεργαστές Sierra Forest χρησιμοποιούν μία τοπολογία υπερσυνδέσμου πλέγματος (mesh) για τις 36 συστάδες πυρήνων E.

CC4Jhu5XFWpyaj93.jpg

Με 144 πυρήνες ανά πλακίδιο, στη μέγιστη διαμόρφωσή, και με τρία τέτοια πλακίδια, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής Xeon τύπου Sierra Forest ενσωματώνει συνολικά 288 πυρήνες. Να αναφέρουμε, ότι οι πυρήνες E (Sierra Glen στη συγκεκριμένη περίπτωση) δεν κάνουν χρήση τεχνολογίας SMT (Simultaneous Multi-Threading ή HyperThreading) όπως συμβαίνει με τους πυρήνες Crestmont των επερχόμενων Meteor Lake και επομένως το λειτουργικό σύστημα έχει να κάνει με μόνο 288 λογικές μονάδες. Εκτός από τα δύο πλακίδια Compute, ο επεξεργαστής διαθέτει και δύο πλακίδια I/O. Σε αντίθεση με το συνονόματο πλακίδιο στους επεξεργαστές Meteor Lake, στην περίπτωση του Sierra Forest εξυπηρετεί τόσο τις λειτουργίες του πλακιδίου SoC όσο και του I/O και των φυσικών διασυνδέσεων. Με τους ελεγκτές μνήμης να βρίσκονται στα πλακίδια Compute, στην έκδοση με τους 288 πυρήνες, ο επεξεργαστής Sierra Forest διαθέτει 12-καναλο memory interface για τη μνήμη DDR5.

vykDFOfu3AAawU1C.jpg

Το πλακίδιο I/O προσφέρει διασύνδεση UPI για διακομιστές 2P, επιταχυντές ειδικών εφαρμογών, το PCIe root complex των 68 lanes που μπορεί να «προσαρμοστεί» μεταξύ PCIe Gen 5 και CXL 2.0 και το I/O Fabric. Παρά το γεγονός ότι τα δύο πλακίδια Compute κατασκευάζονται αξιοποιώντας έναν προηγμένο κατασκευαστικό κόμβο όπως ο Intel 3, η μήτρα (die) καθενός από αυτά καταλαμβάνει επιφάνεια 578 mm² ενώ κάθε ένα από τα δύο πλακίδια I/O καταλαμβάνει 241 mm². Η διεπαφή μνήμης έως και 12 καναλιών του επεξεργαστή Sierra Forest έρχεται με εγγενή υποστήριξη για μνήμη ECC τύπου DDR5-6400. Οι διάφοροι επιταχυντές προέρχονται απευθείας από την σημερινή γενιά Granite Rapids επιταχύνοντας διάφορες λειτουργίες κρυπτογράφησης, file-streaming και συμπίεσης δεδομένων.

O Xeon «Sierra Forest» θα κυκλοφορήσει το 1ο μισό του 2024 και θα αναμετρηθεί με τον επεξεργαστή EPYC (Bergamo) της AMD. Ο κορυφαίος επεξεργαστής «Bergamo» διαθέτει 128 πυρήνες και 256 νήματα βασιζόμενος σε πυρήνες Zen 4c που έχουν πανομοιότυπο IPC με τους κανονικούς πυρήνες Zen 4, πανομοιότυπο ISA και SMT αλλά είναι υψηλότερης ενεργειακής αποδοτικότητας.

CC4Jhu5XFWpyaj93.jpg

  • Like 3
  • Thanks 2