Οι επόμενες δύο γενιές desktop CPU της Intel αναμένονται με αρκετό ενδιαφέρον, με νέες πληροφορίες να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η αναφορά προέρχεται από το γερμανικό Igor's Lab, το οποίο ισχυρίζεται ότι είδε τις εσωτερικές προβλέψεις επιδόσεων της Intel για τις δύο επόμενες γενιές τσιπ. Η αναφορά επιβεβαιώνει επίσης ορισμένες από τις λεπτομέρειες στο roadmap της Intel για τους desktop επεξεργαστές, συμπεριλαμβανομένου ότι η φθινοπωρινή έκδοση της 14ης γενιάς θα αποτελεί μια ανανέωση των Raptor Lake και δεν θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόεις όπως θα ισχύσει με τη σειρά Meteor Lake. Αναφέρει επίσης ότι η 15η γενιά Arrow Lake αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024.

Για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη σύγκριση, η Intel χρησιμοποίησε τον Core i9-13900K της τρέχουσας γενιάς με αντίστοιχα μοντέλα των Raptor Lake Refresh και Arrow Lake. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί αποτελούν απλώς μια εκτίμηση και ενδεχομένως να διαφέρουν από τους τελικούς αριθμούς επιδόσεων των επερχόμενων CPU.

Και οι τρεις επεξεργαστές μοιράζονται το ίδιο configuration, με οκτώ πυρήνες απόδοσης και 16 πυρήνες αποδοτικότητας. Οι αριθμοί δείχνουν επίσης ότι ο Arrow Lake θα καταναλώνει σχεδόν την ίδια ενέργεια με τον Raptor Lake. Τα PL1 και PL2 για τους Raptor Lake και Raptor Lake refresh έχουν οριστεί στα 253 Watt, ενώ ο Arrow Lake έχει οριστεί στα 250W.

image.png.1a40b0f472d5215aaae1d60cb3bc5d52.png

Το πρώτο γράφημα υποδηλώνει ότι οι επεξεργαστές Raptor Lake Refresh θα προσφέρουν αύξηση των επιδόσεων μεταξύ 1% έως 3%, η οποία θα οφείλεται κυρίως στις αυξημένες ταχύτητες ρολογιού που αναμένεται να φτάσουν έως και τα 6GHz. Η σειρά Arrow Lake, από την άλλη πλευρά, προσφέρει αύξηση επιδόσεων από 7% έως 20%, όπου οι μεγαλύτερες βελτιώσεις θα είναι στις λειτουργίες στις οποίες γίνεται χρήση πολλαπλών πυρήνων.

image.png.0246f3809becc1821fda037885322a04.png

Η επόμενη διαφάνεια επικεντρώνεται στο SPEC CPU benchmark που περιέχει δοκιμές επεξεργαστών για τη μέτρηση και τη σύγκριση επιδόσεων κάτω από μεγάλο φόρτο. Αυτό διασφαλίζει τη συγκριτική μέτρηση των επιδόσεων έντασης υπολογισμού σε ένα ευρύ φάσμα hardware με τη χρήση φόρτων εργασίας που προέρχονται από πραγματικές εφαρμογές χρηστών. Εδώ, το Raptor Lake Refresh παρουσιάζει κέρδος από 1% έως 4%, ανάλογα με την εφαρμογή. Η σειρά Arrow Lake παρουσιάζει πρόσθετη απόδοση από 3% έως 21%, η οποία αποτελεί σημαντικό άλμα, ειδικά στις εκτελέσεις κινητής υποδιαστολής.

Το τελευταίο γράφημα μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τα ενσωματωμένα γραφικά. Το Raptor Lake Refresh χρησιμοποιεί την ίδια GPU της σειράς HD 700 με τον Core i9-13900K, με 32 EUs και ταχύτητες ρολογιού έως και 1,65GHz. Δεδομένου ότι και οι δύο χρησιμοποιούν το ίδιο configuration, οι επιδόσεις είναι και πάλι παρόμοιες. Ωστόσο, ο Arrow Lake θα χρησιμοποιεί τα νέα γραφικά Xe LP και θα είναι επίσης η πρώτη desktop CPU όπου η ενσωματωμένη GPU τοποθετείται με τη χρήση της διαδικασίας Foveros που τοποθετεί τα chipsets κάθετα. Παρόλο που δεν υπάρχει επιβεβαίωση γύρω από τον αριθμό των ΕU0 ή τις ταχύτητες ρολογιού, η διαφάνεια υποδηλώνει μια εντυπωσιακή αύξηση 220% έως 240% σε σύγκριση με το 100% του Raptor Lake.

image.png.b1799cddd32238ac3048e63b73bd4859.png

Το Arrow Lake αναμένεται επίσης να φτάσει με μια νέα υποδοχή που φημολογείται ότι θα είναι η LGA1851. Ενώ οι διαστάσεις της υποδοχής αναμένεται να είναι παρόμοιες με την LGA1700, θα έχει 9% περισσότερες ακίδες. Έτσι, η Intel θα πρέπει να παρουσιάσει μητρικές κάρτες με chipsets της σειράς 800. Όσο για τους κατασκευαστές coolers, ίσως χρειαστεί να παρουσιάσουν και πάλι νέο mounting hardware. Φυσικά, καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν είναι οριστική και μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή.

  • Confused 1