Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την απαγόρευση μεταφοράς από τους επιβάτες των laptop τους στην καμπίνα του αεροσκάφους, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο είναι η απαγόρευση να τεθεί σε εφαρμογή και για τις πτήσεις προς ΗΠΑ που προέρχονται από επιπλέον ευρωπαϊκές ευρωπαϊκές πόλεις, πέραν της Τουρκίας όπου ήδη εφαρμόζεται το μέτρο.

 

Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελεσίδικη απόφαση, η μοναδική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι πως θα βρεθεί κάποιος τρόπος να διασφαλισθεί ότι δεν πρόκειται να εκραγούν εν πτήσει οι μπαταρίες λιθίου. Ένας κίνδυνος που δεν θα είναι αμελητέος, λόγω του σημαντικού αριθμού των συσκευών που θα βρίσκονται στον χώρο των αποσκευών.

 

Από τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά laptop και άλλων μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα του αεροσκάφους, από τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στην Αμερική με απευθείας πτήσεις από 10 πόλεις μουσουλμανικών κρατών. Το κίνητρο για την απόφαση, όπως ανακοινώθηκε τότε, ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μεταφοράς εκρηκτικών μηχανισμών στο εσωτερικό των υπολογιστών.

 

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, το μέτρο έχει τεθεί επίσης σε ισχύ για αφετηρίες όπως η πρωτεύουσα του Κουβέιτ, το Κάιρο της Αιγύπτου, η Τζέντα και το Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, και το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Ένα ανάλογο μέτρο είχε αποφασίσει λίγες ώρες αργότερα και η Βρετανία. Μάλιστα, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το Reuters αναφέρει πως η επέκταση θα μπορούσε να επηρεάσει και τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ από τη Βρετανία.

 

Σύμφωνα με το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας είχε προγραμματίσει για την Πέμπτη μία συνάντηση για θέματα ασφάλειας με εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών, όπου πιθανά θα συζητιόταν το θέμα.

 

Link.png Site: Reuters