Δεν είναι μυστικό ότι η τεχνολογία Face ID της Apple που χρησιμοποιείται στο iPhone X είναι από τι πλέον ασφαλείς τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου σήμερα.

Χρησιμοποιεί μία τεχνολογία που ονομάζεται 3D Structured-Light, αλλά ελάχιστες συσκευές Android την χρησιμοποιούν επειδή ανεβάζει το κόστος παραγωγής. Μόνο τα Xiaomi Mi 8 Explorer και Oppo Find X χρησιμοποιούν αισθητήρες 3D Structures-Light για τη λειτουργία της αναγνώρισης προσώπου. Όμως η MediaTek θέλει να επέμβει, και να αλλάξει τα πράγματα, μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Η αναγνώριση προσώπου έγινε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές χαρακτηριστικό, και το συναντούμε ακόμα και σε αρκετά budget-friendly smartphones, αφού παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται όλοι οι αισθητήρες που απαιτούνται για «κανονική» αναγνώριση προσώπου, εκμεταλλεύονται την εμπρόσθια κάμερα. Η MediaTek πιστεύει ότι υπάρχει μία περισσότερο πρακτική και οικονομική λύση που λειτουργεί το ίδιο καλά και αξιόπιστα όσο και η λύση Face ID της Apple, και έχει την ονομασία Active Stereo. Η τεχνολογία μάλιστα, είναι συμβατή με τα system-on-chips Helio P60 και P22 της εταιρείας.

Εκτός από κάποιο από τα παραπάνω chipsets που ενσωματώνουν την «Active Stereo Depth Engine» (μηχανή επιτάχυνσης βάθους πεδίου που συνδυάζεται με λογισμικό μηχανικής εκμάθησης) που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή του εφέ με το τεχνητό θόλωμα του παρασκηνίου αλλά και για άλλα εφέ (Portrait, Bokeh, Beautification), για να κάνει χρήση της τεχνολογίας Active Stereo μία συσκευή, θα πρέπει να διαθέτει έναν προβολέα και δύο σετ φακών υπέρυθρης τεχνολογίας.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη τεχνολογία, σύμφωνα με την MediaTek είναι τόσο ασφαλής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για οικονομικές συναλλαγές. Η MediaTek λέει πως το hardware (IR projector, IR lenses) κατασκευάζονται από την εταιρεία Himax ενώ το λογισμικό (αλγόριθμος ταυτοποίησης Vision Technology Face++ ) έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Megvii.

Αν και το προϊόν μοιάζει να έχει ολοκληρωθεί, ενδεχομένως θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα ωσότου δούμε τις πρώτες συσκευές που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της MediaTek στην αγορά. Μία παρόμοια επίσης τεχνολογία 3D sensing έχει ανακοινώσει και η vivo, με την ονομασία TOF (Time of Flight).

GSMArena