Η εταιρεία MSI διάθεσε ευρέως την ενημέρωση κώδικα AGESA ComboPi 1.1.7.0, η οποία παρέχει υποστήριξη στη νέα σειρά επεξεργαστών AMD Ryzen 9000 αρχιτεκτονικής Zen 5 (γνωστοί με το κωδικό όνομα Granite Ridge) που αναμένεται να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στη χρονιά.

Το νέο αρχείο BIOS για το mainboard της MSI, MPG B650 Carbon Wi-Fi επιβεβαιώνει την υποστήριξη των επερχόμενων επεξεργαστών αρχιτεκτονικής Zen 5, με την εταιρεία να προσθέτει στις σημειώσεις έκδοσης/περιγραφή ότι υποστηρίζει τη «next-gen CPU» της AMD.

Η επόμενης γενιάς σειρά επεξεργαστών Ryzen 9000 της AMD με την κωδική ονομασία «Granite Ridge» αναμένεται να φέρει σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση με επικεφαλής τον κορυφαίο επεξεργαστή Ryzen 9 9950X (σε μία διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής σε συγκριτική αξιολόγηση στο Cinebench R24 επέδειξε 46% υψηλότερη «πολυνηματική» απόδοση σε σχέση με τον σημερινό, αρχιτεκτονικής Zen 4 επεξεργαστή Ryzen 9 7950X).

msis-new-agesa-update-2.jpg

Οι νέοι επεξεργαστές Ryzen 9000-series δεν θα απαιτούν νέα υποδοχή και θα υποστηρίζονται κανονικά από chipsets της σημερινής πλατφόρμας AM5 της AMD, όπως για παράδειγμα είναι το AMD B650, γύρω από το οποίο «ολοκληρώνεται» η μητρική κάρτα MSI MPG B650 Carbon Wi-Fi που αναφέραμε παραπάνω και που μέσω του νέου της firmware, υποστηρίζει ήδη τους νέους επεξεργαστές AMD Ryzen 9000-series «Granite Ridge».

Η AMD σχεδιάζει να υποστηρίξει το socket AM5 μέχρι το 2025 κάτι που δεν πρόκειται να κάνει η Intel με την επόμενης γενιάς σειρά επεξεργαστών «Core Ultra 2xx-series» καθώς θα επιβάλει στην αγορά το νέο socket LGA 1851. Αυτό σημαίνει ότι όσοι χρήστες επένδυσαν στην πλατφόρμα AM5 της AMD, θα μπορούν να εγκαταστήσουν έναν ολοκαίνουριο Ryzen 9000-series επεξεργαστή, απολαμβάνοντας μία σημαντική ενίσχυση της απόδοσης χωρίς να είναι απαραίτητο να αγοράσουν πρόσθετο hardware.  

  • Like 8