Μπορεί η Nokia να ανακοίνωσε την αλλαγή στο λογότυπό της σε ότι αφορά το τηλεπικοινωνιακό της τμήμα, όμως η είδηση που αφορά τις συσκευές της (μέσω της HMD Global), επικεντρώνεται στο G22. 

Μάλιστα το επόμενο smartphone που θα έρθει από τη θρυλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, είναι μια συσκευή που οι χρήστες μπορούν να επισκευάσουν μόνοι τους όπως είδαμε στη MWC 2023. Το Nokia G22, που αναπτύχθηκε από τον φινλανδικό κατασκευαστή HMD Global, είναι ένα τυπικό smartphone με οθόνη 6,5 ιντσών και κύρια κάμερα 50MP.

Όμως το εξωτερικό κέλυφος και το εσωτερικό του smartphone είναι αυτά που το κάνουν ξεχωριστό. Το μοντέλο περιλαμβάνει μια ανακυκλώσιμη πλαστική πλάτη, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα για να αντικατασταθούν τυχόν σπασμένα εξαρτήματα.

Οπλισμένος με εργαλεία και οδηγούς επισκευής από την εταιρεία iFixit που υποστηρίζει την επισκευή του hardware, ο χρήστης μπορεί να αφαιρέσει και να αντικαταστήσει το πίσω κάλυμμα του τηλεφώνου, την μπαταρία, την οθόνη και τη θύρα φόρτισης. Ο Adam Ferguson, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ προϊόντων της HMD Global, δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή θα κοστίζει κατά μέσο όρο 30% λιγότερο από την αντικατάσταση ενός παλιού τηλεφώνου με ένα καινούργιο.

image.jpeg.0a9f72e6c15c043bd7c85d1735e28368.jpeg

Οι κατασκευαστές smartphone εργάζονται όλο και περισσότερο για να κάνουν τα μοντέλα τους να διαρκούν περισσότερο εν μέσω πιέσεων από τις ρυθμιστικές αρχές να καταστήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές πιο βιώσιμες. Οι νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, ζητούν νομοθεσία που θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές να δίνουν στους χρήστες το "δικαίωμα στην επισκευή".

Το δικαίωμα στην επισκευή αναφέρεται σε μια κίνηση μεταξύ των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των καταναλωτών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές να επισκευάζουν τις συσκευές τους.

Η Πράσινη Νέα Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκει να μετατρέψει το μπλοκ σε μια λεγόμενη κυκλική οικονομία έως το 2050, καθιστώντας έτσι σχεδόν όλα τα υλικά αγαθά να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα. Η επισκευή smartphone, ειδικότερα, έχει γίνει πιο περίπλοκη λόγω του πόσο σφιχτά σφραγίζονται η μπαταρία και άλλα εξαρτήματα με κόλλα. 

Η Apple, η οποία ήταν επί αρκετό καιρό απρόθυμη να αλλάξει τις πολιτικές επισκευής της, αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2021 να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επισκευής, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν ανταλλακτικά για να επιδιορθώνουν μόνοι τους τις συσκευές τους.

Τον Δεκέμβριο, ο δημιουργός του iPhone επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Καθώς οι καταναλωτές απαιτούν όλο και περισσότερο πιο βιώσιμες και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συσκευές, η δυνατότητα εύκολης και προσιτής επισκευής των smartphones θα αποτελέσει βασικό στοιχείο διαφοροποίησης στην αγορά», δήλωσε ο Ben Wood, επικεφαλής αναλυτής της CCS Insight.

Περίπου οι μισοί από τους κατόχους κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη θα επισκεύαζαν τη συσκευή τους εάν αυτή χάλαγε εκτός της περιόδου εγγύησης, δήλωσε ο Wood, επικαλούμενος την έρευνα της CSS Insight. Στην περίπτωση του Nokia G22, ισχύει πάντως ότι δεν υποστηρίζει το πρότυπο αδιαβροχοποίησης IP52 που σημαίνει ότι δεν είναι απρόσβλητο από ζημιές στο νερό.

  • Like 10