Το μεγαλύτερο ερευνητικό εργαστήριο του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστή δέκα φορές ταχύτερου από τον σημερινό πρωταθλητή. Η αρχιτεκτονική του θα περιλαμβάνει επεξεργαστές των Intel και AMD, αλλά και προηγμένα τσιπ γραφικών της Nvidia. O υπερυπολογιστής του Εθνικού Εργαστηρίου του Όουκ Ριτζ (ORNL) στο Τενεσί θα αξιοποιήσει επεξεργαστές γραφικών που βασίζονται στη νέα εσωτερική αρχιτεκτονική Fermi, αναφέρει ανακοίνωση της Nvidia.

 

Οι επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στις σημερινές κάρτες γραφικών (GPU, μονάδα επεξεργασίας γραφικών) έχουν συνήθως εκατοντάδες πυρήνες επεξεργασίας, τη στιγμή που οι κύριοι επεξεργαστές (CPU) δεν ξεπερνούν τους οκτώ. Η ιδιαιτερότητα αυτή καθιστά τους GPU πιο κατάλληλους για ορισμένες απαιτητικές εφαρμογές.

 

Το τσιπ Fermi, το οποίο θα αξιοποιηθεί αργότερα στη σειρά προϊόντων GeForce για προσωπικούς υπολογιστές, περιλαμβάνει τρία δισεκατομμύρια τρανζίστορ, τριπλάσια σε σχέση με τους ισχυρότερους επεξεργαστές της Nvidia που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Οι επεξεργαστικοί πυρήνες αυξάνονται έτσι από τους 240 στους 512, αναφέρει το CNet.

 

Οι νέοι επεξεργαστές Fermi ανοίγουν το δρόμο για «σημαντικές ανακαλύψεις» που σήμερα είναι ανέφικτες, εκτίμησε ο Τζεφ Νίκολς του ORNL μιλώντας στο συνέδριο προγραμματιστών που πραγματοποιεί η Nvidia στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Ο νέος υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί για έρευνες που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια και θα είναι 10 φορές ισχυρότερος από το σημερινό κορυφαίο σύστημα.

 

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής σήμερα είναι ο Roadrunner που κατασκευάστηκε από την IBM για το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος στο Νέο Μεξικό. Λειτουργεί σε μέγιστη ταχύτητα 1,7 petaFLOP, εκτελεί δηλαδή 1,7 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο.

 

Σύμφωνα με τον Τζεφ Νίκολς του ORNL, ο συνδυασμός CPU και GPU θα επιτρέψει στους υπερυπολογιστές της επόμενης δεκαετίας να ξεπεράσουν τα 1.000 PetaFLOP.

 

Source.png Πηγή: in.gr