Στις αρχές του μήνα, η Nvidia λανσάρισε την υπηρεσία game streaming GeForce Now για όλους τους gamers σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.

Η συνδρομητική υπηρεσία game streaming της Nvidia βρισκόταν υπό ανάπτυξη τα τελευταία οκτώ χρόνια (τα δύο τελευταία λειτουργούσε δοκιμαστικά) και το λανσάρισμα της αναμφισβήτητα θα ενθουσιάσει τους gamers που θέλουν να απολαμβάνουν μέσω streaming τα δημοφιλέστερα παιχνίδια, ακόμα και υψηλών απαιτήσεων, σε οποιαδήποτε συσκευή έχουν στην διάθεση τους, όπως στον φορητό υπολογιστή (Windows ή Mac), στο κινητό ή στο τάμπλετ τους (δεν υποστηρίζονται φορητές συσκευές iOS για την ώρα).

Αρκεί βεβαίως να έχουν μία αρκετά γρήγορη σύνδεση στο Internet, αλλά και μία αρκετά γρήγορη σύνδεση μεταξύ του modem/ router τους και του υπολογιστή ή συσκευής που χρησιμοποιούν. Ο χρήστης/ gamer δεν είναι απαραίτητο να έχει στη διάθεση του πανάκριβο hardware, αλλά μία οποιαδήποτε συσκευή όπως το κινητό του ή τον φορητό υπολογιστή του για να παίξει τα δημοφιλέστερα παιχνίδια και ένα χειριστήριο για παράδειγμα.

Ποια παιχνίδια; Αυτά που είναι ήδη αγορασμένα από το Steam, το UPlay ή το Epic Games Store αλλά και το Battle.net μέχρι πρόσφατα. Στην απόφαση της Activision-Blizzard να αποσύρει τα παιχνίδια της από την πλατφόρμα της Nvidia, που λειτουργεί ως ενδιάμεση υποδομή, θα αναφερθούμε λίγο παρακάτω στο άρθρο. Δεν υποστηρίζονται όλα τα παιχνίδια πάντως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πάνω από χίλιοι τίτλοι στην διάθεση των χρηστών, μεταξύ των οποίων τα Fortnite, PUBG, DOTA 2 κ.ά. Η πλατφόρμα της Nvidia επίσης επιτρέπει στον χρήστη να «σώσει» το παιχνίδι του (υποστηρίζονται και δωρεάν παιχνίδια όπως το Fortnite) στον υπολογιστή, και στην συνέχεια να το συνεχίσει στο κινητό του ή στο tablet του.

Η εταιρεία, συνιστά σύνδεση τουλάχιστον 30Mbps για game streaming σε ποιότητα 1080p με 60fps ωστόσο για την καλύτερη δυνατή εμπειρία προτείνει την ύπαρξη σύνδεσης τουλάχιστον 50Mbps. Για ασύρματο «game streaming» προτείνεται επίσης δίκτυο 5GHz (να υποστηρίζεται από το router και το κινητό για παράδειγμα).

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη δωρεάν –με περιορισμό τη μία ώρα- αλλά και επί πληρωμή με το κόστος της συνδρομής «Founder’s» να είναι €5,49 ανά μήνα. Όσον αφορά στην δωρεάν πρόσβαση, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί δωρεάν στην υπηρεσία GeForce Now και να παίξει για μία ώρα το αγαπημένο του παιχνίδι στην συσκευή της προτίμησης του. Μετά το χρονικό όριο της μίας ώρας, ο χρήστης «βγαίνει» από το παιχνίδι αφού πρώτα έχει ειδοποιηθεί να κάνει save και στη συνέχεια μπαίνει στην… ουρά (σε λίστα αναμονής) για να ξαναπαίξει (η εταιρεία εξάλλου δίνει προτεραιότητα στους gamers που είναι συνδρομητές). Στην περίπτωση που ο χρήστης είναι συνδρομητής Founder’s μπορεί να παίζει για έξι συνεχόμενες ώρες απολαμβάνοντας γραφικά «RTX» (ray tracing) στα παιχνίδια βεβαίως που τα υποστηρίζουν.  

Από ότι φαίνεται, και με το καλημέρα, η υπηρεσία της Nvidia άρχισε να αντιμετωπίζει τα πρώτα… προβλήματα, με την Activision-Blizzard να αποσύρει τα παιχνίδια της από την υπηρεσία game streaming GeForce Now, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τίτλος από το Battle-net πια στη διάθεση των χρηστών (τέλος τα Overwatch, Starcraft, Diablo, Call of Duty, World of Warcraft κ.ά). Τόσο η Nvidia όσο και η Activision-Blizzard δεν έκαναν γνωστούς τους λόγους για την συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο λέγεται ότι η Activision-Blizzard ήθελε μεγαλύτερο ποσοστό από τα κέρδη, καθώς τα παιχνίδια της έχουν εκπληκτικά μεγάλο κοινό και ήταν διαθέσιμα στην πλατφόρμα σχεδόν από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα GeForce Now Beta. Κάποιοι λένε ότι η Activision-Blizzard θα επιχειρήσει ενδεχομένως να δημιουργήσει την δική της υπηρεσία.  

TechPowerUp