Στην έκθεση CES τον Ιανουάριο, η Nvidia ανακοίνωσε δύο νέες κάρτες γραφικών για επιτραπέζιους υπολογιστές με την «μικρή» GeForce RTX 3050 να έχει ήδη κυκλοφορήσει αλλά την κορυφαία GeForce RTX 3090 Ti να παραμένει… άφαντη. 

Η εταιρεία τότε είχε αποκαλύψει ορισμένα στοιχεία από τις προδιαγραφές της, λέγοντας ότι προς το τέλος του μήνα θα είχε περισσότερα να μοιραστεί με τους χρήστες και τους πελάτες της. Όμως έχουμε ήδη φτάσει στα μισά του Φλεβάρη και τίποτα περισσότερο δεν έχει γίνει γνωστό για τη ναυαρχίδα της, πόσο να την… δούμε στα καταστήματα (έστω και σε… φωτογραφία). Εκπρόσωπος της εταιρείας Nvidia δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για να μοιραστούμε».

Τα νέα έρχονται μετά από ορισμένες αναφορές στα μέσα Ιανουαρίου που ήθελαν την εταιρεία και τους συνεργάτες της να σταματούν προσωρινά την παραγωγή της GeForce RTX 3090 Ti εξαιτίας κάποιων -υποτιθέμενων- προβλημάτων με το BIOS αλλά και το ίδιο το hardware. Δεν είναι σαφές αν μπορούν να εφαρμοστούν επιδιορθώσεις στις κάρτες γραφικών που έχουν ήδη κατασκευαστεί, ωστόσο αν απαιτηθεί να αναθεωρηθεί η ίδια η GPU με κάποιο τρόπο -και λαμβάνοντας υπόψη τη περιορισμένη παραγωγική ικανότητα εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας έλλειψης σε chips- θα μπορούσε να σημάνει σημαντικές καθυστερήσεις.

Ακόμα και αν υφίσταται πρόβλημα πάντως, το ότι η Nvidia «έχασε» την προθεσμία που είχε θέσει η ίδια, ενδέχεται να είναι και το μοναδικό «αξιοσημείωτο» αυτής της υπόθεσης, αφού πολλοί από εμάς, όχι μόνο δεν θα είχαμε τη δυνατότητα -λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού - να αγοράσουμε τη ναυαρχίδα της εταιρείας, αλλά ούτε να την δούμε από… μακριά (λόγω της τιμής της). Ορισμένοι θα μπορούσαν να κάνουν λόγο για «paper launch» σε αυτό το σημείο που φτάσαμε, ωστόσο γνωρίζουμε ότι υπάρχει το hardware. Το ζήτημα τώρα είναι αν θα φτάσει και στα χέρια άλλων πέραν τον μηχανικών της Nvidia και των συνεργατών της.

  • Confused 1