Σε μία τελευταία προσπάθεια να πουληθεί το απόθεμα των καρτών γραφικών «Ampere» της σειράς GeForce RTX 30, η NVIDIA φέρεται να αφαίρεσε τον περιοριστή hashrate στην τελευταία ενημέρωση των drivers GeForce 522.25, χωρίς μάλιστα να αναφερθεί σε αυτό στις σημειώσεις έκδοσης.

Ένας κάτοχος μίας GeForce RTX 3080 Ti με το όνομα χρήστη «Timbers007» έγραψε στο Reddit ότι παρόλο που η κάρτα γραφικών του λανσαρίστηκε ως LHR (Lite Hash Rate), μετά την εγκατάσταση των νέων drivers επιτυγχάνει διπλάσια hashrates όταν χρησιμοποιεί το benchmark «ethminer». Πλέον, η κάρτα γραφικών του είναι σε θέση να «βγάζει» 112 MH/s, που είναι μία τιμή που επιτυγχάνεται μόνο όταν χρησιμοποιηθεί κάποιο λογισμικό mining που παρακάμπτει τον περιοριστή LHR, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των NiceHash ή NBMiner.

Τη περίοδο 2020 και 2021, που σημαδεύτηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, που μεταξύ άλλων, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι miners κρυπτονομισμάτων αγόραζαν όλο το απόθεμα καρτών γραφικών χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων προηγμένα bots.

Σε μία προσπάθεια να «εξουδετερώσει» αυτές τις πρακτικές και να δώσει τη δυνατότητα στους gamers να αγοράσουν επιτέλους την κάρτα γραφικών της προτίμησής τους, η Nvidia εισήγαγε το LHR, έναν περιορισμό, υποτίθεται στο hardware, που περιόριζε σημαντικά την απόδοση των καρτών γραφικών GeForce RTX στην «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων. Η συγκεκριμένη κίνηση συνοδεύτηκε ωστόσο και από αστοχίες, με την εταιρεία να διαθέτει «κατά λάθος» drivers χωρίς τον περιοριστή LHR, και που παρόλο που απέσυρε σύντομα, αυτό δεν έγινε προτού οι miners καταφέρουν να τους κατεβάσουν και να τους κυκλοφορήσουν.

Cryptomining-Graphics-Cards.jpg

Στη συνέχεια ήρθε η τεράστια πτώση στην αξία των κρυπτονομισμάτων και η πρόσφατη συγχώνευση του Ethereum που ουσιαστικά «σκότωσε» το GPU-accelerated mining, κάτι που με τη σειρά του είχε επιπτώσεις στη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές των GPUs της σειράς GeForce RTX 30 να είναι πλέον διαθέσιμες σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, οι miners άρχισαν να πωλούν τις κάρτες γραφικών τους σε αρκετά συμφέρουσες τιμές πλημμυρίζοντας την αγορά των μεταχειρισμένων πλήττοντας παράλληλα την retail αγορά. Η αφαίρεση του περιοριστή LHR στους drivers θα βοηθήσει άραγε να πωληθεί το απόθεμα των καρτών γραφικών «Ampere» που υπάρχει; Αμφιβάλλουμε όσο οι miners εξακολουθούν να ξεφορτώνονται τις κάρτες γραφικών τους.

  • Like 1
  • Sad 1