Μπορεί εδώ και χρόνια να «άφηνε υπονοούμενα», ωστόσο μόλις πρόσφατα η Nvidia έδειξε ότι έχει πραγματικά πρόθεση να «ανοίξει» τουλάχιστον ένα κομμάτι από τον κώδικα των drivers για Linux των καρτών γραφικών της, όπως εδώ και χρόνια πράττουν οι AMD και Intel με τις δικές τους λύσεις.

Παλαιότερα, οι χρήστες του Linux που επιθυμούσαν να αποφύγουν την ιδιόκτητη σουίτα οδηγών της Nvidia έπρεπε να βασιστούν σε λογισμικό αντίστροφης μηχανικής όπως το πρότζεκτ Nouveau που λειτουργούσε αποτελεσματικότερα σε παλαιότερο hardware της εταιρείας και στην καλύτερη περίπτωση προσέφερε ανεπαρκή υποστήριξη στα τελευταία χαρακτηριστικά των καρτών γραφικών της Nvidia.

«Αυτή η έκδοση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης των GPUs της NVIDIA στο Linux, για τη στενότερη ενσωμάτωση με το λειτουργικό σύστημα και για τη διευκόλυνση της αποσφαλμάτωσης, της ενσωμάτωσης και της συνεισφοράς των προγραμματιστών» αναφέρεται σε μία ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρείας. «Για τους παρόχους διανομών Linux, τα modules ανοιχτού κώδικα αυξάνουν την ευχρηστία. Βελτιώνουν επίσης την “out-of-the-box” εμπειρία χρήσης για την υπογραφή και τη διανομή των οδηγών για τις κάρτες γραφικών της Nvidia. Η Canonical και η SUSE μπορούν πλέον να ενσωματώσουν άμεσα τα ανοικτού κώδικα modules για τον kernel με τις διανομές Ubuntu και SUSE Linux Enterprise τους» διαβάζουμε στην ανάρτηση της Nvidia.

Η Nvidia διέθεσε συγκεκριμένα τον ανοικτού κώδικα Kernel driver με διπλή άδεια MIT/GPL και επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει στο «άνοιγμα», έστω, μέρους του κώδικα που αφορά τους οδηγούς για τα OpenGL, Vulkan, OpenCL και CUDA που θα παραμείνουν κλειστού κώδικα, μαζί με το firmware για τον GPU System Processor (GSP). Μάλιστα, η Nvidia έκανε γνωστό ότι οι συγκεκριμένοι drivers θα παραμείνουν κλειστού κώδικα και θα διατεθούν με pre-built binaries, οπότε η διάθεση εκδόσεων ανοικτού κώδικα δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της εταιρείας.

Η Nvidia βρίσκεται αρκετά πίσω από τις AMD και Intel όσον αφορά τη διάθεση οδηγών ανοικτού κώδικα για τις GPUs τους –καθώς οι δυο τους διατηρούν kernel/ user space οδηγούς ανοικτού κώδικα εδώ και αρκετά χρόνια. Παρόλα αυτά, η κίνηση της Nvidia αποτελεί το πρώτο βήμα σημαντικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Οι ανοικτού κώδικα drivers υποστηρίζουν επί του παρόντος τις GPUs που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Turing της Nvidia ή νεότερες, συμπεριλαμβανομένων των σειρών GeForce GTX 1600, RTX 2000, RTX 3000 καθώς και τις επαγγελματικές Quadro που βασίζονται στις ίδιες αρχιτεκτονικές.

  • Like 8
  • Thanks 2