Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται μόλις λίγο δευτερόλεπτα για να εκπαιδευτεί και να παράγει τις 3D φωτογραφίες.

Μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Neural Radiance Field ή NeRF περιλαμβάνει την εκπαίδευση αλγορίθμων AI ούτως ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων από δισδιάστατες φωτογραφίες. Η τεχνολογία NeRF έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει τα κενά που «άφησαν» οι 2D φωτογραφίες. Πρόκειται για μία χρήσιμη δυνατότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προόδους σε διάφορους τομείς, όπως το gaming ή την αυτόνομη οδήγηση. Τώρα, η NVIDIA έχει αναπτύξει μια νέα τεχνική NeRF, την ταχύτερη μέχρι σήμερα όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, που χρειάζεται μόνο λίγο δευτερόλεπτα για να εκπαιδευτεί και να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη σκηνή.

Το μοντέλο που ονομάζεται Instant NeRF χρησιμοποιεί δεκάδες στατικές φωτογραφίες από διάφορες γωνίες όπως τραβήχτηκαν από την κάμερα. Μετά είναι σε θέση να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη σκηνή σε μερικές δεκάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όπως και άλλες τεχνικές NeRF, η τεχνολογία απαιτεί εικόνες που λαμβάνονται από πολλαπλές θέσεις. Και για φωτογραφίες με πολλά θέματα, προτιμώνται οι φωτογραφίες που λαμβάνονται χωρίς υπερβολική κίνηση, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν θολό.

Η NVIDIA εξηγεί ότι τα πρώιμα μοντέλα NeRF δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να παράγουν αποτελέσματα. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να αποδώσουν μια τρισδιάστατη σκηνή, ακόμη κι αν το θέμα σε ορισμένες από τις εικόνες εμποδίζεται από πράγματα όπως έπιπλά. Ωστόσο, η εκπαίδευσή τους χρειάστηκε ώρες. Η έκδοση NeRF της NVIDIA χρειάζεται μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να εκπαιδευτεί, επειδή βασίζεται σε μια τεχνική που ανέπτυξε η εταιρεία όπου και ονομάζεται Multi-Resolution Hash Grid Encoding. Μια τεχνική που είναι βελτιστοποιημένη να λειτουργεί αποτελεσματικά στις κάρτες γραφικών της NVIDIA. Μπορεί να τρέξει ακόμη και σε μία μόνο GPU, αν και η διαδικασία είναι ταχύτερη σε κάρτες με πυρήνες tensor που παρέχουν επιπλέον απόδοση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία πιστεύει ότι η τεχνολογία Instant NeRF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση ρομπότ και για να βοηθήσει συστήματα αυτόνομης οδήγησης να κατανοήσουν τα μεγέθη και τα σχήματα αντικειμένων του πραγματικού κόσμου. Η NVIDIA βλέπει επίσης ένα μέλλον στην ψυχαγωγία και στην αρχιτεκτονική όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων πραγματικών περιβαλλόντων που οι δημιουργοί μπορούν να τροποποιήσουν κατά τη διαδικασία σχεδιασμού.

  • Like 1