Οι δικαστικές διαμάχες για δικαιώματα και οι συγκρούσεις για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι καθημερινό φαινόμενο στον τεχνολογικό χώρο. Κατά καιρούς έχουμε δει μεγάλα ονόματα να κονταροχτυπιούνται εντός και εκτός των δικαστικών αιθουσών για ζωτικής σημασίας διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των τηλεπικοινωνιών.

Η Oppo βρέθηκε στο στόχαστρο της NOKIA για παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας στο παρελθόν ωστόσο πρόσφατα η Κινέζικη εταιρεία φαίνεται να απέκτησε έναν ακόμα εχθρό, την Ιαπωνική Panasonic, η οποία προχώρησε σε αγωγές και μηνύσεις ενάντια στις Oppo και Xiaomi για παραβιάσεις πατεντών που σχετίζονται με την τεχνολογία 4G. 

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της South China Morning Post (SCMP), η Panasonic ισχυρίζεται ότι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνίες αδειοδότησης με τις δύο Κινέζικες εταιρείες κατασκευής smartphones, παρά τις επίμονες διαπραγματεύσεις που μέχρι στιγμής έχουν διαρκέσει χρόνια. Με τη νέα της ωστόσο κίνηση, η Panasonic εντείνει τις νομικές προκλήσεις για τις Oppo και Xiaomi καθώς οι δύο εταιρείες θα χρειαστεί να υπερασπιστούν τις θέσεις τους σε διάφορες δικαστικές αίθουσες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και στην Ασιατική. Την ίδια στιγμή, η Xiaomi βρίσκεται αντιμέτωπη με μία παρόμοια κατάσταση στην Κίνα, καθώς η Huawei Technologies έχει υποβάλλει αγωγές εναντίον της. Οι αγωγές, στην περίπτωση της Panasonic, αφορούν σε παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και σε μη αδειοδοτημένη χρήση τεχνολογιών που προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είναι κομβικής σημασίας για τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών. Σε επίσημη ανακοίνωσή, η Ιαπωνικής εταιρεία Panasonic τόνισε ότι η νομική κίνηση ήταν πρωτοφανής για αυτήν δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τις βασικές πατέντες τηλεπικοινωνιών.

Επεξηγώντας τα συγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αμφισβητούνται, η πλατφόρμα Juve Patent που εξειδικεύεται σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας αναφέρει ότι είναι συνολικά επτά, τα οποία κυμαίνονται από τεχνικές διευθέτησης καναλιών μέχρι μεθόδους εκτέλεσης κωδικοποίησης Huffman κ.ά. Το παρασκήνιο πάντως αυτής της ιστορίας εκτείνεται πέρα από τους ισχυρισμούς της Panasonic. Το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (UPC), ο εκκολαπτόμενος θεσμός της Ευρώπης που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των διαφορών που σχετίζονται με τις πατέντες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, επεξεργάζεται επί του παρόντος τις θέσεις της Panasonic, σηματοδοτώντας μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις του.

Και το νομικό δράμα που εκτυλίσσεται με φόντο την προηγούμενη διαμάχη της Oppo με τη NOKIA, η οποία οδήγησε στην διακοπή των πωλήσεων της Oppo στη Γερμανία, δείχνει πόσο σημαντικές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτών των πολέμων πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως δείχνει και η περίπτωση της Oppo στην Γερμανία, τέτοιες νομικές διαμάχες θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την πορεία σημαντικών παικτών στην παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας. Όπως σημειώνει η εφημερίδα South China Morning Post, αυτές οι διαμάχες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν κατά καιρούς οδηγήσει Κινεζικές μάρκες να επανεξετάσουν ή να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους σε σημαντικές Ευρωπαϊκές αγορές. Τέτοιες κινήσεις δεν επηρεάζουν μόνο τη θέση τους στην αγορά αλλά μεταβάλλουν και την παγκόσμια δυναμική της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας.