Η ιστοσελίδα Digital Trends, είχε την ευκαιρία να δει κάποια demos αλλά και ένα δοκιμαστικό μοντέλο που έτρεχε το νέο Snapdragon X Elite SoC της Qualcomm, με την εταιρεία να κάνει μεγάλους ισχυρισμούς απόδοσης σε σύγκριση με τα τελευταία τσιπ της Apple. 

Συγκεκριμένα, η μονάδα επεξεργασίας Qualcomm Oyron CPU του Snapdragon, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, είχε συγκριθεί τότε με το M2 Max της Apple. Η εταιρεία δήλωσε τον Οκτώβριο ότι ο νέος της επεξεργαστής της μπορεί να συγκριθεί με την καλύτερη ARM πρόταση της αγοράς, χρησιμοποιώντας 30% λιγότερη ενέργεια. Ωστόσο, από τότε, ο ανταγωνισμός έχει αλλάξει.  

Η Apple ανακοίνωσε τη σειρά των M3 SoC και αντίστοιχα νέα MacBook, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Snapdragon X Elite από την Qualcomm. Το καλύτερο σημείο σύγκρισης είναι η απόδοση, ειδικά καθώς η Apple δεν έχει ακόμη εισέλθει πραγματικά στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Η Qualcomm συγκρίνει την CPU της με το νέο βασικό M3 SoC, ισχυριζόμενη εξίσου ότι το δικό της τσιπ υπερέχει του κορυφαίου ανταγωνιστή συμβατού με ARM στην απόδοση μονού πυρήνα CPU. Η Qualcomm ισχυρίζεται επίσης ότι το Oyron τσιπ είναι 21% ταχύτερο από το M3 στην απόδοση πολλαπλών πυρήνων, ένας εντυπωσιακός ισχυρισμός αν τελικά ισχύει. Συγκεκριμένα με βάση το Geekbench, το multi-core benchmark  δίνει 15,300 πόντους όταν η μέτρηση του Apple M3 περιορίζεται στα 12,154. Πάντως η Qualcomm δεν κάνει αναφορά στην ενεργειακή κατανάλωση, κάτι εξίσου σημαντικό με τις επιδόσεις ενός συστήματος.

image.png.da3f7825d37aa0d0dfc28fdfbaec8516.png

Σε άλλη ερώτηση, η Qualcomm  σημείωσε ότι πρόκειται να υπάρξουν διαφορές στην εμπειρία λογισμικού αφού οι δύο πλατφόρμες στηρίζονται σε διαφορετικά λειτουργικά συστήμα, αλλά το hardware παραμένει μια σταθερή βάση μέτρησης επιδόσεων..  

Σύμφωνα με την Qualcomm, οι κατασκευαστές Acer, Asus, Dell, HP, Honor, Lenovo, Microsoft Surface, Samsung και Xiaomi αναμένεται να κυκλοφορήσουν laptops με τα νέα τσιπ Snapdragon περί τα μέσα του 2024. Εν τω μεταξύ, στελέχη της Qualcomm έχουν χρησιμοποιήσει non branded laptops για επίδειξη των επιδόσεων του Snapdragon X Elite, αποσπώντας θετικά σχόλια που αφορούν όχι μόνο τις βελτιώσεις στην απόδοση, αλλά και την πολυαναμενόμενη εισαγωγή δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης στους επερχόμενους υπολογιστές.  

Για να εκμεταλλευτούν λοιπόν την πρώτη γενιά υπολογιστών με Snapdragon X Elite SoC, η Qualcomm συμβουλεύει το καταναλωτικό κοινό να αναβάλλουν για λίγο την αγορά laptop, μέχρι τα μέσα του 2024 όταν και θα δούμε τις πρώτες εμπορικές υλοποιήσεις του νέου chipset της Qualcomm για PC.