Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα smartphone με καλή απόδοση σε όλους τους τομείς, αλλά δεν επιθυμείτε να «πέσετε» στην κατηγορία midrange και παράλληλα δεν θέλετε να δώσετε όσα χρήματα ζητά μία σημερινή ναυαρχίδα, η Qualcomm φαίνεται πως έχει τη λύση.

Η εταιρεία αποκάλυψε πρόσφατα την mobile πλατφόρμα Snapdragon 8s Gen 3 που προσφέρει χαρακτηριστικά ναυαρχίδας αλλά η απόδοση της βρίσκεται ένα επίπεδο πιο κάτω από την κορυφαία Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform.

Το νέο chip της Qualcomm διαθέτει επεξεργαστή Qualcomm Kryo με διαμόρφωση 1+4+3 όσον αφορά τους πυρήνες (ένας πυρήνας Arm Cortex-X4 στα 3,0GHz, τέσσερις πυρήνες Arm Cortex-A720 υψηλής απόδοσης στα 2,8GHz και τρεις πυρήνες Arm Cortex-A520 υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας στα 2,0GHz) και κατασκευάζεται με μέθοδο 4nm. Το νέο chip υποστηρίζει έως 24GB μνήμης LPDDR5x (ταχύτητας έως 4.200 MHz) και αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0. Όπως είναι κατανοητό, δεν πρόκειται για μία «κομμένη» ή «διαλεγμένη» εκδοχή του Snapdragon 8 Gen 3, καθώς το νέο αυτό SoC (System-on-Chip) έρχεται με έναν πυρήνα Cortex-X4 και τέσσερις «μεγάλους» και τρεις «μικρούς» πυρήνες, όταν στην περίπτωση της ναυαρχίδας της Qualcomm, η «εσωτερική διαμόρφωση» είναι 1+5+2 όσον αφορά τους πυρήνες.

Καθώς μπαίνουμε όλο και βαθύτερα στη νέα εποχή AI, το νέο chip της Qualcomm δεν θα μπορούσε να μην ενσωματώνει δυνατότητες παραγωγικής ή δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης, Έτσι, μπορεί να τρέξει σε τοπικό επίπεδο μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) έως και 10 δις παραμέτρων όπως το Gemini Nano αλλά και διάφορους ψηφιακούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλα αυτά, δεν διαθέτει το πλήρες σύνολο χαρακτηριστικών AI που βρίσκουμε στο Snapdragon 8 Gen 3 SoC.

Snapdragon 8s Gen 3 _1.jpg

Η πλατφόρμα Snapdragon 8s Gen 3 διαθέτει το modem Snapdragon X70 5G, υποστηρίζει Wi-Fi 7 και διαθέτει τριπλό 18-bit ISP που συνεργάζεται με την Hexagon NPU για την επεξεργασία εικόνας. Υποστηρίζονται έως και τρεις κάμερες 36 MP στα 30 fps με Zero Shutter Lag ή μία κάμερα 108 MP στα 30 fps. Η μέγιστη υποστηριζόμενη ανάλυση για τη λήψη φωτογραφιών είναι 200 MP και υποστηρίζονται τα πρότυπα 10-bit HEIC και HEVC για εικόνες και βίντεο καθώς και λήψη βίντεο 4Κ HDR στα 60 fps.

Η GPU Adreno επιταχύνει βεβαίως την τεχνική ακτινανίχνευσης (ray tracing) στο hardware και προσφέρει υποστήριξη στα Adreno Frame Motion Engine 2.0 (διπλασιάζει το frame rate χωρίς πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας) και Snapdragon Game Super Resolution (προσθέτει pixels στην εικόνα χωρίς επιβάρυνση στην απόδοση). Υποστηρίζονται επίσης οθόνες ανάλυσης έως και QHD+ στα 144Hz ή 4K στα 60Hz καθώς και μεταβλητοί ρυθμοί ανανέωσης από 1Hz έως 240Hz. Όσον αφορά τις εξωτερικές οθόνες, υποστηρίζονται πάνελ ανάλυσης έως και 8K (30Hz) ή 1080p με ρυθμό ανανέωσης έως 240Hz. Η δυνατότητα αποκωδικοποίησης βίντεο H.265 και AV1 (έως 4K στα 60fps) και η αναπαραγωγή περιεχομένου HDR (HDR10+, Dolby Vision, HLG) είναι επίσης στάνταρντ χαρακτηριστικά.

Snapdragon 8s Gen 3 _2.jpg

Στην νέα πλατφόρμα Snapdragon 8s Gen 3 της Qualcomm αναμένεται να βασιστούν πολλές συσκευές που θα κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά από τα τέλη αυτού του μήνα, μεταξύ των οποίων θα είναι κινητά των Honor, Realme, Redmi και Xiaomi.

  • Like 4
  • Haha 1