Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα το 3ης γενιάς 5G modem της για φορητές συσκευές, το Snapdragon X60.

Πρόκειται για το πρώτο modem του είδους που κατασκευάζεται με μέθοδο 5nm και είναι ικανό να παρέχει στις συσκευές που το ενσωματώνουν ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων καθοδικής ζεύξης (downlink) της τάξης των 7,5Gbps και ανοδικής (uplink) της τάξης των 3Gbps. Να θυμίσουμε ότι τα προγενέστερα Snapdragon X50 και X55 υποστηρίζουν ταχύτητες download έως 5Gbps και 7Gbps αντίστοιχα.

To Snapdragon X60 υποστηρίζει τόσο το φάσμα mmWave όσο και to Sub-6 και επομένως, όπως και το προηγούμενο 5G modem της εταιρείας Snapdragon X55, υπόσχεται χάρη στην υποστήριξη των τεχνικών διπλεξίας διαίρεσης συχνότητας (FDD) όσο και διπλεξίας διαίρεσης χρόνου (ΤDD) πραγματική 5G υποστήριξη παγκόσμιας εμβέλειας. Βεβαίως, υποστηρίζεται και 4G LTE αλλά και οι παλαιότερες μπάντες 3G και 2G.

dims.jpg.4de07c5ba84e222bd4d17e0ff317686f.jpg

Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του νέου Snapdragon X60 5G modem είναι το μέγεθος/ διαστάσεις του. Κατασκευασμένο στα 5nm, το φυσικό αποτύπωμα του modem είναι ιδιαίτερα μικρό ενώ εξαιρετικά βελτιωμένο εμφανίζεται και από άποψη ενεργειακής αποδοτικότητας. Όσον αφορά στο μικρότερο φυσικό αποτύπωμα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το επανασχεδιασμένο 3ης γενιάς mmWave antenna module με την ονομασία QTM535 που είναι μικρότερο και περισσότερο «μακρόστενο». Στα νέα χαρακτηριστικά του modem Snapdragon X60 συμπεριλαμβάνεται και το VoNR (Voice-over-New Radio) που φέρνει υψηλής ποιότητας υπηρεσία φωνής μέσω του 5G.

Το νέο Snapdragon X60 5G modem της Qualcomm αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του σε νέες συσκευές από τις αρχές του 2021.

GSMArena