Η Samsung καταδικάστηκε για δεσμευμένη πώληση και άρνηση της ισότιμης αποζημίωσης του καταναλωτή ο οποίος είχε αρνηθεί την αποδοχή των αδειών χρήσης του προεγκατεστημένου λογισμικού. Για το Aful (Γαλλόφωνη οργάνωση χρηστών ελεύθερου λογισμικού), αυτή η δικαστική απόφαση θεωρείται «ιστορική» διότι ορίζει ρητά τη δεσμευμένη πώληση ως μια αθέμιτη πρακτική.

 

Η γαλλική δικαιοσύνη απέμεινε μια μείζουσα απόφαση σχετικά με τη δεσμευμένη πώληση, όπως αναφέρει το Aful, έπειτα από τη μήνυση που είχε υποβάλει ένας καταναλωτής στο τοπικό δικαστήριο του Saint Denis.

 

Ο συγκεκριμένος καταναλωτής είχε αγοράσει το 2009 έναν υπολογιστή Samsung σε ένα κατάστημα από τη μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων του Auchan. Ο χρήστης αρνήθηκε, κατά την πρώτη εκκίνηση του υπολογιστή, την αποδοχή της άδειας χρήσης των Windows και ζήτησε την επιστροφή χρημάτων από τον κατασκευαστή. Η Samsung πρότεινε στον πελάτη της 60€, με τα μεταφορικά έξοδα εις βάρος του αγοραστή.

 

Καταδικάστηκε για «προϊόντα που δεν ζητήθηκαν»

 

Αφού της ασκήθηκε αγωγή, η Samsung καταδικάστηκε τον Ιανουάριο 2012 (90€ επιστροφή χρημάτων για τα Windows, 500€ αποζημίωση και 1500€ έξοδα δικαστηρίου), βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Σύμφωνα με το Aful, η δικαστική απόφαση είναι «ιστορική» και ξεχωρίζει από προηγούμενες αποφάσεις σε παρόμοιες υποθέσεις.

 

«Για πρώτη φορά σε μια υπόθεση για δεσμευμένη πώληση υλικού και λογισμικού, ο δικαστής καταλήγει να δηλώσει ρητά ότι η μεταπώληση του λειτουργικού συστήματος από τον κατασκευαστή χωρίς να έχει ζητηθεί από τον πελάτη θεωρείται ως μια πρακτική «αθέμιτη υπό οποιονδήποτε συνθηκών λόγω του επιθετικού χαρακτήρα της»» εξηγεί η οργάνωση.

 

Ο δικαστής ικανοποιήθηκε από το επιχείρημα της «παροχής μη ζητηθέντων προϊόντων» (εξαναγκαστική πώληση), πιο άμεσο και καθοριστικό από αυτό της «δεσμευμένης πώλησης»» προσθέτει το Aful για το οποίο σηματοδοτεί μια εις βάθος και ικανοποιητική εξέλιξη στο νομικό πεδίο.

 

Source.png Πηγή: Vente liée : une pratique jugée « déloyale en toute circonstance » par la justice [fr]