Από ότι φαίνεται, η διαλειτουργικότητα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των κατασκευαστών τελευταία, με τις Apple, Amazon, Google και Samsung να υιοθετούν το πρότυπο Matter.

Επιπλέον οι Samsung, LG, GE και Vestel να ανακοινώσουν συνεργασίες (στις οικιακές συσκευές) και… διαλειτουργικότητα μέσω της Home Connectivity Alliance ή HCA.

Οι δύο μεγάλες Κορεάτικες εταιρείες, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας IFA που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι πριν από το τέλος του 2024 και μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών για το έξυπνο σπίτι που διαθέτουν, η μία θα μπορεί να ελέγχει τις συσκευές και τις τηλεοράσεις της άλλης. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή ThinQ της LG θα μπορεί να ειδοποιήσει τον χρήστη ότι ξέχασε ανοικτή την πόρτα του έξυπνου ψυγείου Family Hub της Samsung και η εφαρμογή SmartThings της Samsung θα μπορεί να θέσει το πλυντήριο της LG στη λειτουργία «Ευαίσθητα». Επίσης, θα είστε σε θέση να ελέγχετε τις τηλεοράσεις της κάθε εταιρείας με την εφαρμογή της… ανταγωνίστριας εταιρείας.

image.png.88ec82772f4b5b563492b206e321b850.png

Αυτή η αναπάντεχη για πολλούς συνεργασία αποτελεί έργο της «Home Connectivity Alliance», ενός βιομηχανικού συνασπισμού που ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 λίγο μετά το λανσάρισμα του προτύπου Matter από την Connectivity Standards Alliance για την παροχή διαλειτουργικότητας στα πλαίσια του έξυπνου σπιτιού. Αν και κανείς δεν απαγορεύει στο Matter να λειτουργήσει σε μεγαλύτερες συσκευές, επί του παρόντος περιορίζεται σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές ενώ η αποστολή της Home Connectivity Alliance ή HCA είναι η cross-brand συνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητα κυρίως για μεγαλύτερες συσκευές.

Το πρότυπο της Home Connectivity Alliance ή HCA αξιοποιεί την επικοινωνία «(cloud-to-cloud» για να καταστήσει οποιεσδήποτε συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε Wi-Fi να επικοινωνούν μεταξύ τους, από πλυντήρια και στεγνωτήρια, ψυγεία και οικιακούς φούρνους μέχρι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες, τηλεοράσεις και συστήματα HVAC. Εφόσον λοιπόν έχετε στη διάθεση σας μία εφαρμογή από μία εταιρεία που είναι μέλος της συμμαχίας HCA θα μπορείτε μέσω αυτής να ελέγχετε όλες τις συσκευές άλλων κατασκευαστών και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις ότι πρέπει να αγοράσετε γάλα, ότι τελείωσε το πρόγραμμα στο πλυντήριο ή ότι ολοκληρώθηκε η προθέρμανση του φούρνου (βεβαίως, η αρχική ρύθμιση κάποιας συσκευής θα πρέπει να γίνει με την εφαρμογή του εκάστοτε κατασκευαστή). 

image.png.a17a3277ec80140d801e8fdcd93c1934.png

Τον Ιανουάριο του 2023, η HCA διέθεσε την 1η έκδοση των προδιαγραφών διεπαφής (1.0) και οκτώ μήνες αργότερα, δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές -Samsung και LG- ξεκίνησαν με τις πρώτες υλοποιήσεις τους. Μέσα στη χρονιά αλλά και την επόμενη αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές. Οι Samsung και LG έκαναν γνωστό ότι πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή τις σχετικές υλοποιήσεις τους μέσα στο 4ο τρίμηνο της χρονιάς και σε οκτώ χώρες αρχικά, στις Κορέα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία.

Βασικό όφελος αυτής της διαλειτουργικότητας -πέραν της ευκολίας βεβαίως- είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Θα είναι ευκολότερο να ελέγξετε και να διαχειριστείτε την κατανάλωση ή να λάβετε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας όταν όλες οι συσκευές σας μπορούν να τροφοδοτούν με δεδομένα μία εφαρμογή, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή της συσκευής. Αυτή η δυνατότητα, πρόκειται να έρθει με την έκδοση 2.0 του προτύπου που έχει προγραμματιστεί για το 2024 και λογικά, θα περιλαμβάνει και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαλειτουργικότητα είναι τύπου «cloud-to-cloud» και χρησιμοποιείτε το Wi-Fi, δεν απαιτείται νέο hardware ενώ η συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές μπορεί να θεωρείται δεδομένη (backwards compatibility). Η νέα cross-brand διαλειτουργικότητα και συμβατότητα για τις Samsung και LG πρόκειται να ξεκινήσει με τις εφαρμογές SmartThings και ThinQ των Samsung και LG αντίστοιχα το 4ο τρίμηνο του 2024 (απλώς θα απαιτείται ενημέρωση εφαρμογής).

  • Confused 1